Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Huczenie z tylnej osi

<< < (2/3) > >>

cezaros:
Sprawdz podpore wału oprócz łożysk ona też lubi sie rozsypać. Również nie wierze  w teorie o uszkodzeniu napędu podczas sprawdzania hamulców. Auto zostało zaprojektowane do sporadycznej jazdy w terenie gdzie występują nie takie kwiatki jak odjęcie napędu z jednego koła itp. Więcej szkody zrobisz autu bawiąc się skrzynką automatyczną (przerzucając biegi w czasie jazdy) lub nie daj boże holować auto na lince (automat na bank do remontu) kiedy ostatnio wymieniałeś olej w automacie??. Mój znajomy trafił do klubu "automat jest awaryjny" bo zawsze jak zjeżdżał z góry to przerzucał na N (myślał że zaoszczędzi na paliwie) a ja mu mówie ze jak masz ochote merdać drążkiem skrzyni biegów to było sobie manuala kupić i męczyć się ze sprzęgłem i kołem dwumasowym co chwile. automat jak ma wymieniany olej (zgodny ze specyfikacja fabryczną lub orginalny) przynajmniej co 100 tys. i nie jest katowany zmianami biegów np z D na N itp. to wytrzymuje całe życie auta. obstawiam łożysko podpory wału lub łożysko w kołach tylnych.

outdoor5:
Panowie, spokojnie z tym automatem, przerzucenie na N było tylko w tej sytuacji, nigdy tak nie robię rzecz jasna bo i po co. Co prawda oleju nie zmieniałem, ale na kontrolce ma prawidłową barwę i poziom. Wczoraj zaprowadziłem auto do Hyundaia, prawdopodobnie tak jak mówicie łożysko na wale lub w kołach. Jutro będę wiedział to dam znać. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

jaclwapl:

--- Cytat: "outdoor5" ---Co prawda oleju nie zmieniałem, ale na kontrolce ma prawidłową barwę i poziom.
--- Koniec cytatu ---

nawet jak będzie "zużyty" to nie zmieni koloru. Olej do automatu to tak naprawdę płyn hydrauliczny podobny do tego w ukł. hamulcowym więc koloru nie zmienia i nie sugeruj się tym. Zmienić trzeba co 50-100 tys km i tyle w temacie.

outdoor5:
No i jednak... wstępna diagnoza tylny most, łożyska najprawdopodobniej są ok. Na początku wymiana oleju w moście, zobaczymy czy coś pomoże (na logikę nie), jak nie to wymiana mostu. Orientujecie się może czy most do wersji z automatem LSD i 125KM jest taki sam jak do wersji 113KM manual LSD?? Wygląda na to że wszystkie mosty są takie same, nawet do werji benzynowych, ale może się mylę ??

felkner:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej