Autor Wątek: [ix35 EL] Ładowanie kluczyka inteligentnego  (Przeczytany 23051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomasz@rybnet.pl

• Gość
[ix35 EL] Ładowanie kluczyka inteligentnego
« dnia: 23 Wrzesień 2013, 15:56:16 »
Witam!
Jak często ładują Państwo kluczyk?
Przez 3 lata ani razu nie włożyłem go do podłokietnika i teraz nie otwiera drzwi a nawet gaśnie w trakcie jazdy (nie widzi klucza).
Czy po włożeniu do ładowania od razu świeci kontrolka?
Podobno nowy to wydatek 1200 zł.

mron

• Gość
Re: [ix35 EL] Ładowanie kluczyka inteligentnego
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrzesień 2013, 18:06:04 »
Ale jego to się chyba nie ładuje tylko wymienia baterię. To miejsce w podłokietniku to jest po to co by działało jak padnie bateria a nie do ładowania.

tomasz@rybnet.pl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrzesień 2013, 21:10:16 »
Kluczyki inteligentne w ix35 nie mają baterii.
Zastosowano akumulatorek ładowany właśnie w stacji dokującej, która znajduje się w podłokietniku.
Podobno poprzez ładowanie indukcyjne.
W ASO Rybnik wiedzą jeszcze tyle, że jak kluczyk jest całkowicie rozładowany, to wkładając go do stacji dokującej (podłokietnik) jest odczytywany i można eksploatować samochód normalnie.

[ Dodano: 2013-09-25, 14:36 ]
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
W kluczyku jest bateria CR 2032  3V.
Jest prawdopodobnie rozładowana.
Po wymianie poinformuję o efektach.
Na pewno przy rozładowanej baterii samochód działa po włożeniu do slotu w podłokietniku.

Pozdrawiam użytkowników forum HYUNDAI

[ Dodano: 2013-10-01, 20:46 ]
Po wymianie baterii w kluczyku - wszystko działa.
Wygląda na to, że nie ma żadnego ładowania indukcyjnego w podłokietniku.
Baterie zakupiłem na allegro, link do aukcji poniżej:
http://allegro.pl/baterie-litowe-maxell-cr2032-5-sztuk-12-2019r-i3554009099.html

tigg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopad 2013, 18:38:19 »
Witam wszystkich Forumowiczów!!!
Mam pytanie , chciałem wymienić baterie w inteligentnym kluczyku, bo działa tylko po zadokowaniu w podłokietniku, tylko nie wiem jak rozebrać kluczyk, ktoś pomoże??
Pozdrawiam i dziękuje za ewentualną odpowiedz.

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2013, 20:12:26 »
Cytat: "tigg"
chciałem wymienić baterie w inteligentnym kluczyku

Ale w tym kluczyku się nie wymienia baterii, bo jej tam nie ma , tylko jest akumulatorek.

Cytat: "tigg"
bo działa tylko po zadokowaniu w podłokietniku

A gniazdo w podłokietniku jest właśnie po to, abyś mógł ten aku w kluczyku podładować.
Instrukcja 5-13

Azool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopad 2013, 20:15:06 »
Jest opisane w Instrukcji obsługi - rozdział 4 strona 6.

[ Dodano: 2013-11-09, 20:27 ]
Skąd ta informacja, że tam jest akumulator? Moim zdaniem tak jak autor tematu "odkrył" tam jest bateria. Nie chce bez powodu dewastować kluczyka żeby to zweryfikować.  Jeżeli mamy te same instrukcje to na przytoczonej stronie instrukcji nie ma słowa o ładowaniu indukcyjnym. Co więcej, jest mowa o słabych bateriach.

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2013, 22:43:28 »
Azool, masz rację, pospieszyłem się z tym aku. Zawsze wydawało mi się, że gniazdo służy do podładowania kluczyka. Może to wynikało, że sprzedawca coś wspominał o tym, ale teraz nie pamiętam. Teraz przeczytałam  dokładnie i ze zrozumieniem instrukcję, i wychodzi tak jak napisałeś.

Właśnie zdemontowałem obudowę kluczyka, zaraz wrzucę foty gdzie trzeba podważyć aby rozebrać kluczyk.

[ Dodano: 2013-11-09, 23:05 ]
W miejscu zaznaczone strzałką najlepiej przyłożyć płaski wkrętak i lekko obrócić, dwie części obudowy powinny odskoczyć od siebie.