Forum > Getz
[Getz] trip Europa
crashzero:
jergar, a pamiętasz jak długo jechałeś w jedną stronę?
jechałeś zapewne tylko przez Niemcy i potem Francja...
gdzie tankowałeś (stacje?)
czy jadąc przez Niemcy potrzebowałeś tę ich plakietkę?
aaa... i co z tymi alkotestami? trzeba je mieć?
wystarczy coś takiego?
http://allegro.pl/alkomaty-nf-na-francje-11-2014-alkomat-jednorazowy-i3546330729.html
bo w domu jest taki... spełnia te ich normy?
http://www.clatronic.pl/alkomat-at-3260.html
psyche:
crashzero, może Ci się przyda - dane z marca tego roku:
Autostrada od Mulhouse przez Lyon do Montpellier - ok. 54 EUR. Do granicy z Hiszpanią w sumie 70 EUR.
Autostrada od Bayonne przez Bordeaux, Orleans do Metz - 130 EUR.
Autostrady we Francji były dramatyczne - prawie całą trasę jechaliśmy w remoncie, pozabierane pasy, wszędzie słupki, często jedną nitką jezdni ruch w obie strony, ciągłe slalomy i za coś takiego biorą gigantyczną kasę. Nieprzyzwoicie.
W Niemczech nie mieliśmy żadnej plakietki (jeśli zaczęły obowiązywać, to nic na ten temat nie wiedzieliśmy :)
Paliwo (diesel) we Francji: ok. 1,51 EUR, w Niemczech: ok. 1,39 EUR.
Powodzenia i udanej wycieczki! :)
crashzero:
pytanie do innych :-P
1. czy jadąc przez Niemcy potrzeba tych plakietek wjazdu do strefy?
2. alkomaty we Francji... nadal potrzebne? (mam zbieżne info)
3. jak długo jedzie się w jedną stronę? czas szacunkowy przejazdu przez Niemcy, ew. Belgię na południe Franci (2 kierowców)?
apikus:
1. jak nie wjeżdżasz do centrum miast oznaczonych znakami zakazu do strefy to nie
2. oficjalnie tak, jednak nie robia wielkich problemów przy kontroli jak nie masz - ja jednak wożę jednorazowe, kupiłem gdzieś na stacji benzynowej za ok.10 zł
3. czas przejazdu to rzecz względna (prędkość jazdy, korki, postoje), musisz sam określić kilometry przez spodziewaną średnią
jergar:
My jechaliśmy 2000km na 2 kierowców przez Niemcy, w Francji od Lyonu do Montpellier autostrada 23-24 godziny z małymi przystankami na kawe
Nawigacja
[#] Następna strona