Forum > Lantra
[Lantra J2] Sypie mi się tłumik, jak to ogarnąć ?
Złośnik:
Konia z wozem temu kto bez zerwania szpilek i bez palnika odkręci rurę od końcówki katalizatora :)
Najlepszy sposób to właśnie wycięcie starego złącza i wstawienie nowego. Czy na pastę i obejmy czy spawając. Ważne aby przed metodą z obejmami dokładnie oczyścić końcówki rury po zdemontowanym złączu aby powierzchnia była gładka i bez rdzy. Wtedy pasta spełni swoje zadanie z obejmami. Obejmy zamocować tak aby nie dzwoniły od spodu.
radeek23:
Witam ponownie, właśnie wróciłem od kolegi dysponującego kanałem w garażu. Nie wygląda to dobrze-siatka rozerwana,gumowa harmonijka sparciała,do tego złączka znalazła się w dziwnej pozycji. Przednia jej część jest wyżej niż ta od tylnej strony(jakby różnica wysokości przez co wygląda jakby na ukos opadła) i boje się że lada chwila mi po prostu wypadnie. Póki co jeździ ale dławi się i to kwestia godzin kiedy odpadnie :-/
Znalazłem na allegro złączkę do Hyundaia coupe 2.0 16V powinno pasować,sprzedawca doradził mi żeby zmierzyć starą złączkę,jednak z racji nieciekawego położenia i wygięcia jej nie mogę złapać dokładnej miary-wychodzi mi raz 22,raz 24cm, ale ona jest chyba wsuwana więc powinno się dopasować.
http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-lacznik-tlumik-hyundai-coupe-krk-i3504979366.html
kosmos2011:
Wrzuć zrzut tej aukcji bo szaleje "Wielki kasowacz" postów allegro.
radeek23:
Witam,kupiłem ten tłumik drgań z powyższej aukcji. Jako że znalazłem speca,który dospawał mi go migomatem za 50zł, odpuściłem sobie zabawę na kanale w garażu i zrezygnowałem z montażu na obejmy. Inna sprawa,że nawet,gdybym chciał się w to bawić,to nie udałoby mi się tego zrobić. Nie zmierzyłem suwmiarką wydechu i okazało się,że rura miała dokładnie tą samą średnicę(brak suwmiarki heh i wiara w to że skoro plecionka jest dedykowana do lantry to będzie pasowała),co zamówiona plecionka,tak więc włożenie jednej w drugą i zamocowanie na obejmy odpadało. Summa summarum dobrze na tym wyszedłem, bo oszczędziłem sobie upierdliwej roboty w chłodny sobotni dzień, a pozatym spaw lepiej spełni swoją rolę inż nawet najlepsza obejma.Pozdrawiam
Nawigacja