Autor Wątek: Lantra 1.5 GLS Wymiana oleju w skrzyni biegów  (Przeczytany 3718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelPP

• Gość
Lantra 1.5 GLS Wymiana oleju w skrzyni biegów
« dnia: 19 Lipiec 2008, 12:58:13 »
Witam mam pytanie ile muszę wlać oleju do skrzyni biegów oraz jaki to ma być typ oleju ?
Samochód to Hyundai Lantra 1.5 GLS 93 rok .
Pozdrawiam

gleda

• Gość
[Lantra J1] 1.5 GLS Wymiana oleju w skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipiec 2008, 20:27:19 »
Jeżeli to ręczna skrzynia to 75W/85W - ponieważ ciężko jest taki dostać to może być 75W/90W.Olej ma być klasy GL-4 (raczej nie powinien być GL-5) a pojemność skrzyni to 1,8 l.W praktyce i tak musisz kupić 2l (przeważnie są sprzedawane w opak.1l ).Opis wymiany bardzo ładnie jest podany na stronie
"krzyżaka" w dziale FAQ.
Pzdr

pawelPP

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2008, 22:41:09 »
to ja pochopnie podjąłem decyzje i kupiłem dwa litry oleju GL-5 , ale chyba nic sie nie stanie ??
Adres strony już znalazłem jak by ktoś go nie znał to http://mitsubishifan.webpark.pl/
Pozdrawiam

gleda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2008, 23:45:46 »
link do strony http://mitsubishifan.webpark.pl/
...a co do klasy oleju to gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie ale możesz poszukać na necie),że GL-5 ma dwa razy więcej jakiś składników uszlachetniających niż GL-4.Ma to taką wadę,że w niektórych przypadkach może rozpuszczać (poprzez reakcję chemiczną) niektóre elementy w skrzyni (szczególnie te zrobione z metali kolorowych typu mosiądz itp. - nie jestem pewien czy synchronizatory nie są zrobione właśnie z tego typu materiałów).A w twojej Lantrze producent zaleca GL-4.
Pzdr

pawelPP

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2008, 12:07:17 »
Na razie mam duży problem z tą śrubą z której się wylewa olej , nie mogę jej za chiny odkręcić niczym nie idzie , doprowadziłem na razie do tego że trochę kapie ten olej i auto stoi na kanale już parę dni i się trochę olej skrapla .Jeszcze tydzień niech postoi i zobaczymy .