Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Dziwne buczenie w kabinie  (Przeczytany 4444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kabuto15

• Gość
[Getz TB] Dziwne buczenie w kabinie
« dnia: 03 Wrzesień 2013, 16:39:04 »
Od kilku tygodni obserwuję dziwne buczenie w Getzie 1.1 benzyna, 2008. Buczenie charakteryzuje się:
- dźwięk podobny do wibratora w telefonie komórkowym, pojawia się nieregularnie, nieokresowo, średnio co np. ok. 5 - 10s
- dobiega od strony kierowcy i słyszane jest w kabinie - niestety trwa na tyle krótko, że nie jestem w stanie dociec gdzie jest jego prawdziwe źródło
- słychać je na postoju przy włączonym silniku (nie wykonuję wtedy żadnych manewrów) - jest dosyć ciche, więc być może podczas jazdy jest zagłuszane
- podobny dźwięk słyszałem zazwyczaj po starcie samochodu - uważałem wtedy, że to może być test ABSu

Inne moje spostrzeżenie
- płyn w układzie wspomagania nie wygląda źle i jego ilość znajduje się w środku skali
- nie słyszę specjalnie jakiś zgrzytów podczas kręcenia kołami na postoju - obserwuję tylko zwiększone obroty - więc jako tako wykluczam pompę wspomagania...

Co to może być i jak się tego pozbyć? Czy to może jednak pompa? Czy ABS?
Załączam plik dźwiękowy z nagranym buczeniem - nagrywałem telefonem, więc musiałem później trochę zwiększyć poziom dźwięku, także proszę to mieć na uwadze :) Brzęczenie słychać na samym początku (ciche) i około 6s (głośniejsze).
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:00:21 przez Brt »

Offline jergar

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2013, 18:36:34 »
Czy przypadkiem te buczenie nie występuje przy włączonej klimie ?

kabuto15

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2013, 19:00:09 »
Niestety nie ma znaczenia czy klima działa, czy uruchomiony jest nawiew - bzyczenie i tak słychać :(