Od kilku tygodni obserwuję dziwne buczenie w Getzie 1.1 benzyna, 2008. Buczenie charakteryzuje się:
- dźwięk podobny do wibratora w telefonie komórkowym, pojawia się nieregularnie, nieokresowo, średnio co np. ok. 5 - 10s
- dobiega od strony kierowcy i słyszane jest w kabinie - niestety trwa na tyle krótko, że nie jestem w stanie dociec gdzie jest jego prawdziwe źródło
- słychać je na postoju przy włączonym silniku (nie wykonuję wtedy żadnych manewrów) - jest dosyć ciche, więc być może podczas jazdy jest zagłuszane
- podobny dźwięk słyszałem zazwyczaj po starcie samochodu - uważałem wtedy, że to może być test ABSu
Inne moje spostrzeżenie
- płyn w układzie wspomagania nie wygląda źle i jego ilość znajduje się w środku skali
- nie słyszę specjalnie jakiś zgrzytów podczas kręcenia kołami na postoju - obserwuję tylko zwiększone obroty - więc jako tako wykluczam pompę wspomagania...
Co to może być i jak się tego pozbyć? Czy to może jednak pompa? Czy ABS?
Załączam plik dźwiękowy z nagranym buczeniem - nagrywałem telefonem, więc musiałem później trochę zwiększyć poziom dźwięku, także proszę to mieć na uwadze

Brzęczenie słychać na samym początku (ciche) i około 6s (głośniejsze).