Forum > Lantra
[Lantra J2] Jak wyjąć rozrusznik ?
mcdrive:
Witam, czy wyjmował ktos rozrusznik w J2? Wstepnie oceniajac wydaje mi sie to niemozliwe ;], a przynajmniej bardzo ciezko sie tam dostac, a jak by mi sie udało wykrecic to mam obawy ze bedzie ogromny problem go założyc z powrotem.
Ed. Int. Tekla
Cezary51:
U mnie w j1 też wydawało się to niemożliwe.Pojechałem do elektryka samochodowego, który zdemontował filtr powietrza, wymontował rozrusznik, rozebrał, wymienił szczotki, przesmarował,poskładał wszystko z powrotem.Czas około 1 godziny, koszt ze szczotkami 80 zeta.Nie warto się bawić.
verbatim:
Witam podpinam sie do tematu jak wyjac rozrusznik. Mam elantre rok 2000
valdi:
Ja mam co prawda Elantrę XD, ale to chyba to samo. Wymieniłem rozrusznik niepotrzebnie, bo okazało się, że problem z kręceniem, to była wina akumulatora, który miał za mały prąd rozruchowy.
Zobacz sobie w tym temacie.
Złośnik dał link do filmiku z wymianą rozrusznika. http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=62397#62397
Ale to wcale nie jest jakaś straszna sprawa. Obejdzie się bez kanału i rozpinania linek mechanizmu zmiany biegów. Wyjmij filtr powietrza, zdemontuj tę puszkę w której on siedzi a następnie dobry klucz z odpowiednią przedłużką i spokojnie odkręcisz śruby trzymające rozrusznik.
Przedtem odkręć przewód prądowy od rozrusznika i jeszcze jeden kabelek, który jest na "wsuwkę".
Tak, trzeba mieć zwinne łapy do tego. Ale ja myślałem, że zejdzie mi na to cały dzień a zajęło 30 minut. Montaż tyle samo:)
Oczywiście przedtem odłacz akumulator.
Kurka, wyglada to wszystko podobnie pod maską, ale już sam nie wiem, czy to to samo...
verbatim:
wiesz co u mnie rozrusznik kręci ale elektromagnes nie wybija zębatek ;/
Nawigacja
[#] Następna strona