Forum > ix35 EL
[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35
vqsoft:
Panowie myślicie ze licząc spalanie z dystrybutora macie dokładność do 0.1l? chyba w to nie wierzycie?
nie wiem jak w H ale w mazdzie kompa można było kalibrować tj wprowadzić procentowy offset wskazania. u mnie w m3 1.6 citd różnica spalanie vs stacja to było 0.2l
Arturro:
Ok, dzięki Panowie za rady:) Założyłem sobie konto na motostat i będę prowadzić statystyki:) Na chwile obecną przy 80% jeździe po mieście wychodzi ok.9l. Myślę, że jest to całkiem dobry wynik. Jak sądzicie da się niżej zejść?
--- Cytat: "vqsoft" ---Panowie myślicie ze licząc spalanie z dystrybutora macie dokładność do 0.1l? chyba w to nie wierzycie?
nie wiem jak w H ale w mazdzie kompa można było kalibrować tj wprowadzić procentowy offset wskazania. u mnie w m3 1.6 citd różnica spalanie vs stacja to było 0.2l
--- Koniec cytatu ---
0,2l to błąd pomiarowy:) Ale wiem, że w oplach komputery pokazują spalanie takie jak wartości żywcem obliczone (przetestowane na kilku egzemplarzach). Hyundai do takiego komputerka ma jeszcze daleko:(
Zibi:
mam 2,0 CRDi i tu spalanie z kompa pokrywa się z rzeczywistym, a wygląda następująco: trasa 6,5 - 7,5 l/100km zależnie od dynamiki, w mieście 8,5-9,0, teraz w zimę doszło do 10,5 ale to dlatego, że trasy były krótkie, a odśnieżałem go na włączonym silniku, czyli sporo paliwa spalił na postoju.
grzegon:
--- Cytat: "Slay75" ---grzegon patrząc na Twoje statystyki, można się załamać, he, he. Ale jak na razie masz mało km przejechane i to w mieście.
--- Koniec cytatu ---
Załamać i osiwieć, jeszcze trochę i będę się razem z żonką farbował ;-)
Tommygun:
--- Cytat: "grzegon" ---witam Kolegów, wracam do tematu mojego spalania, które wynosi nadal ponad 12,5 l jeżdżąc 95% po mieście, w tym krótkie odcinki na zimnym silniku. Przy okazji wizyty w serwisie spytałem czy jest szansa, że będzie spalał mniej. Wypytali mnie o warunki i styl jazdy, i okazało się, że nie powinien palić więcej jak 10l. Po przejechaniu 2500-3000 km (mam tylko 1100 obecnie zrobione) mam się zgłosić i będą to sprawdzać.
--- Koniec cytatu ---
To ja mam taki styl jazdy i też tyle pali ale mam 2.0 benzynę i 4WD, średnia prędkość 21-24 km/h...
Tylko raz sprawdzałem licząc przebieg i to, ile wlałem na stacji. Wyszło mi, że komp zaniża u mnie ok 0,5 l na 100 km ale jak się rusza, to do pewnego momentu nie pokazuje wartości chwilowego spalania, być może nie liczy tych momentów.
Do tego licznik spalania potrafi się zresetować przy jakimś mocniejszym przejechaniu przez dziurę/krawężnik itp., raz mi się zresetował przy uruchamianiu silnika. Pod tym względem to jest niedoróbka, to mój 5 samochód z licznikiem spalania i żaden się nie resetował.
Nawigacja
[#] Następna strona