Forum > ix35 EL
[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35
B.Wojcieszak:
--- Cytat: "grzegon" ---witam Kolegów, wracam do tematu mojego spalania, które wynosi nadal ponad 12,5 l jeżdżąc 95% po mieście, w tym krótkie odcinki na zimnym silniku. Przy okazji wizyty w serwisie spytałem czy jest szansa, że będzie spalał mniej. Wypytali mnie o warunki i styl jazdy, i okazało się, że nie powinien palić więcej jak 10l. Po przejechaniu 2500-3000 km (mam tylko 1100 obecnie zrobione) mam się zgłosić i będą to sprawdzać.
--- Koniec cytatu ---
Na jakiej stacji tankujesz? Mi na Orlenie pali conajmiej 1l więcej.
Relacja Shell - Orlen, ON.
Arturro:
Panowie powiedzcie mi jak to jest z tym spalaniem, tzn. Zatankowałem ostatnio 50,5l (przejechałem 10km poniżej wartości jaką wskazuje komputer tj.50km). Licznik wskazujący średnie spalanie automatycznie się skasował i po przejechaniu ok.300-500m wskazał spalanie 8,5l a dystans 540km. Po przeliczeniu wychodzi, że spalanie wynosi ok.9.3l. hmmm..?
Dzisiaj zatankowałem 44,4l (średnie spalanie na komputerze wynosiło 8,6l przed tankowaniem) a dystans przejechany to 490km. Po przeliczeniu wychodzi ok.9l a komputer po zatankowaniu obliczył średnią na 7,8l a dystans do przejechania 520km.
Możecie mi powiedzieć o ile komputer u Was przekłamuje?
Ile faktycznie przejeżdżacie swoim IX-em w mieście?? (Średnią prędkość mam 37km/h)
Jakby mogli się wypowiedzieć użytkownicy 2.0L,163KM benzyna byłoby łatwiej porównać:)
grzegon:
--- Cytat: "B.Wojcieszak" ---Na jakiej stacji tankujesz? Mi na Orlenie pali conajmiej 1l więcej. Relacja Shell - Orlen, ON.
--- Koniec cytatu ---
Tankowałem na Statoil i BP, próbowałem nawet z BP Ultimate98, ale różnicy nie ma. Wejdź sobie na mój szczegółowy profil statystyki spalania w "motostat" (poniżej na zielono)
Slay75:
grzegon patrząc na Twoje statystyki, można się załamać, he, he. Ale jak na razie masz mało km przejechane i to w mieście.
Arturro odpuść sobie dane z komputera, bo od patrzenia czasami można osiwieć ja Ci wskaże np. 99l/100km. Załóż sobie konto na jakimś motostat, wpisuj litry, kilometry i pokaże Ci faktyczne spalanie, koszty.
krzpop:
Arturro daj sobie spokój z komputerem, on żyje w jakimś innym, swoim świecie. Mnie pokazuje raz o 1l za mało, innym o 1,5l za mało a jeszcze innym o 0,5 za dużo. Ale nigdy nie pokazał właściwego spalania.
Nawigacja
[#] Następna strona