Forum > ix35 EL

[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35

<< < (31/38) > >>

wieloryb7:
Dla porównania - mamy też colta 1.1. Silnik 3 cylindrowy, auto waży niecałą tonę, a we Wrocławiu na dość krótkich odcinkach pali mniej więcej 8,5-9 litra. Dopiero odcinki powyżej 12-15km dają spalanie bliżej 7,5. I to są wyniki osiągane zarówno przeze mnie, jak i moją żonę. Gdyby piłować go do oporu bez problemu spali pow. 10 l :)
Kto się jeszcze przejmuje spalaniem w mieście na poziomie 10-11 litrów w średniej wielkości SUVie ? :)

vqsoft:
jakbym miał w mieście jechać 3  - 4 km to bym samochód w garażu trzymał non stop. Bo szybciej było by jechać autobusem / metrem / tramwajem :)
szkoda zachodu na fure.. Chyba że dla lansu przed kolegami...

dobrze ze do pracy mam 16km drogą szybkiego ruchu - i dojadę w 15min i spale kolo 8mki :)

cruel:
Wiesz, czasem a nawet dość często odcinek 3-5km szybciej pokona się autem niż komunikacją miejską. Kwestię komfortu już pominę. Kwestia tylko aby było później gdzie autem zaparkować.

W naszym spalanie średnie już unormowało się na poziomie 7-7,5 litra.
Przy tych samych trasach Meganką 1.6 spalanie na poziomie 8-9litra. Więc co jak co, ale ten silnik w hultaju jest dość ekonomiczny i nie ma co narzekać. Fakt, jak ktoś ciągle go wkręca na obroty to spalanie i wyższe jest. Jednak nie każdy czuje potrzebę bycia pierwszym na każdych światłach :)

vqsoft:
cruel - ja osobiście 1.6 gdi cenie bardziej niż 2.0 pb. który pali sporo więcej a osiągi nie są zachwycające...

cruel:
My chcieliśmy 2.0 pb tylko ze względu na możliwość wzięcia 4x4 i automatu.
Jednak ostatecznie ze względu na przestarzałą konstrukcję silnika i sporo większe spalanie zdecydowaliśmy się na 1.6. W sumie można te 2.0 łatwo zagazować, ale nie chcieliśmy LPG montować.
W sumie to śmieszy mnie to, że do 1.6 nie ma możliwości 4x4 wziąć. Wiem, kwestia opłacalności dla producenta. Wtedy zapewne sporo osób rezygnowałoby z 2.0, albo z diesla.
Ale to, że się da to wiadomo. Inni producenci w mniejszych silnikach dają możliwość 4x4. Poza tym silnik dałby radę bo i tak przecież to stały napęd nie jest cały czas,tylko w ekstremalnych warunkach.
Teraz po lifcie nowa benzyna 2.0 jest dopiero...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej