Forum > ix35 EL

[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35

<< < (30/38) > >>

mron:
U mnie na trasie Warszawa - Ustrzyki wyszło 6,7 z komputera i 7,02 na motostat

Kauczuk:

--- Cytat: "doicz" ---U mnie 10 litrów, praktycznie tylko miasto, odcinki do kilku kilometrów, klima, ciągle światła itd. Nigdy hultaj nie zszedł poniżej 9 litrów, i się nie dziwię, w końcu to jest SUV, opony 225 szerokość, wysoka buda o współczynniku oporu powietrza kiosku 'ruchu'. Dziwią mnie tylko te spalania niektórych użytkowników 6,9l , 7,2 , ehh też bym tak chciał... .

P.S. Radzę sprawdzić spalanie na podstawie z tankowania do pełna i kalkulacji z dystrybutora, bo komputer ma to do siebie, że (przynajmniej mnie) chce zawsze lekko lub bardziej oszukać.
--- Koniec cytatu ---

Sorry ale jeżeli macie 1,6 benzyna to nie dziwcie się wysokiemu spalaniu. Auto ma 2t więc na taką kastę musi być moc! Według mnie Hyundai w ogóle nie powinien wypuszczać takiego silnika. Skoro mój Peugot Boxer (plandeka) waży 2t i przy silniku 2,2D ma spalanie 12l to chyba normalne, że auto z dużo za słabym silnikiem nie udźwignie takiej masy oszczędzając przy tym benzynę.

wieloryb7:
Co do jednego masz racje. Gdyby IX 35 ważył 2 tony, to wypuszczenie go z takim silnikiem to byłaby masakra. Na szczęście waży ok 1300kg i tak tragicznie nie jest... Producent takiego silnika akurat spalania nie powinien się wstydzić. Skoro hyundai/kia nie powinien wypuszczać tego modelu z takim silnikiem, to wg Ciebie to samo powinni zrobić Mutsubishi, Nissan, Citroen, Suzuki produkujące crossovery podobnych rozmiarów - wszystkie z motorami 1.6.
A co powiesz zatem na silnik 1.4 (101KM) w najnowszym Civic'u?
Jest 90kg lżejszy od ix35 (czyli 1 postawny pasażer...

Kauczuk:
Oj gafe strzeliłem z tymi 2t ;-) Spojrzałem w dowód i pomyliłem rubryki. Oczywiście 2t to dopuszczalna masa. Natomiast móje auto waży dokładnie według dowodu 1533 kg (Pb waży tak jak piszesz 1300) i z silnikiem 2.0 daje radę. Spalanie według mnie jest rewelacyjne jak na tego typu auto. Oczywiście słowa, że "nie powinien" wypuszczać są moim prywatnym zdaniem i bardziej tyczyła się 1.6D. Kupując swojego czytałem opinie i bardzo wielu narzekało właśnie na spalanie benzynowców i to się tylko potwierdza choć jak widać po Twoi wpisie są i zadowoleni?
Co do innych marek to mogą nawet robić auta z dwusuwami :-) Tylko, że później ktoś będzie narzekał na spalanie moc itp., a może znajdą się zadowoleni.

Caastiv:
mi auto w miescie spala ok 8,5-9l wg komputera. codziennie traska gdansk gdynia 20km w jedna strone. ale miastem. auto ma silnik 1,6 pb, manual i oska. wiec zle nie jest. dla porownania pug 207 tez 1,6 na tej samej trasie palil 10 spokojnie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej