Autor Wątek: [ix35 EL] awarie i problemy z naszymi ix-ami35  (Przeczytany 36623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Christo218

• Gość
[ix35 EL] awarie i problemy z naszymi ix-ami35
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Styczeń 2012, 12:49:45 »
Już zgłosiłem , zobaczymy co stwierdzą,,

Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-02-02, 18:40 ]
W serwisie stwierdzili ,że zapalająca lampka jest spowodowana wadą maski , która podczas jazdy ulega drganią. Trzeba podkleić stelaż wzmacniający maski. Mam zostawić auto na 24 h.

Makosan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Luty 2012, 22:55:14 »
Ja mam wersje napęd na przód ix35 i cały czas mam ostre stuki w przedniej lewej stronie samochodu (prawie przy kierownicy)  tak zwane metaliczne stukanie z przodu auta,
występujące przy jeździe po nierównościach czyli jeżeli auto wpada w tak zwany
rezonans, duża częstotliwość drgań powoduje że "coś o coś" się obija,
i wydaje naprawdę metaliczny dźwięk.
Nie słychać tego przy najechaniu na dziurę, to musi być ciągłość wybojów na pewnym odcinku drogi.

- Najgorzej to słychać jak jedzie się drogą brukową (kocie łby),
tak jakby dwa śrubokręty uderzały o siebie, dosyć mocno.
To tylko taki jeden problem.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Luty 2012, 07:54:09 »
Cytat: "Makosan"
Ja mam wersje napęd na przód ix35 i cały czas mam ostre stuki w przedniej lewej stronie samochodu (prawie przy kierownicy)  tak zwane metaliczne stukanie z przodu auta,
występujące przy jeździe po nierównościach czyli jeżeli auto wpada w tak zwany
rezonans, duża częstotliwość drgań powoduje że "coś o coś" się obija,
i wydaje naprawdę metaliczny dźwięk.
Nie słychać tego przy najechaniu na dziurę, to musi być ciągłość wybojów na pewnym odcinku drogi.

- Najgorzej to słychać jak jedzie się drogą brukową (kocie łby),
tak jakby dwa śrubokręty uderzały o siebie, dosyć mocno.
To tylko taki jeden problem.

Wisz przypomniałem sobie, że na starym forum ktoś opisywał podobne zjawisko. :evil:  :evil:  Usterka wyszła później przy jakimś przeglądzie, i okazało się że "fachowcy" z ASO przy poprzedniej wizycie zostawili jakiś klucz do śrub w przedziale komory silnikowej i on wydawał różne dźwięki na dziurach w momencie gdy auto podskakiwało na wybojach.... :roll:  :roll:

Makosan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Luty 2012, 21:47:50 »
Ośmielę się i napiszę, że większość lub znaczna większość ix35 z napędem na przód ma problem z metalicznymi stukami przy jeździe na nierównościach.
Przypadek z kluczem niestety odpada.

Christo218

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Marzec 2012, 11:15:35 »
Rozwiązano problem drgającej maski w moim aucie. Błąd produkcyjny polegał na użyciu zbyt małej ilości masy klejącej w stelażu wzmacniającym maskę. Zostawiłem auto na 24 w serwisie i naprawili tą usterkę. Wada może dotyczyć aut z początku produkcji z silnikiem benzynowym. Oprócz tego wgrali mi aktualizację sterownika silnika, skrzyni biegów oraz ESP.

Pozdrawiam

królik

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Marzec 2012, 20:49:04 »
Witam kolegow na nowym forum po długiej przerwie
Na początku chcialbym niektórym kolegom wyjasnic że usterki typu:stuki w przednim zawieszeniu, ukladzie kierowniczym,zepsute czujniki cofania ,opadający fotel to w moim przypadku norma i to nie jest kwestia dbałości lecz wady konstrukcyjne.
ostatnio byłem na akcji serwisowej związanej z wymiana części przedniego zawieszenia a w najbliższym czasie z powodu dalej słyszalnych stuków stawiam samochód na wymianę czegos w układzie kierowniczym.
Czy coś jeszcze dodac w temacie usterek niezależnych od kierowcy
A tak w ogóle to jest nie najgorszy
pozdrawiam

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Marzec 2012, 00:56:52 »
Cytat: "królik"
usterki typu:stuki w przednim zawieszeniu, ukladzie kierowniczym,zepsute czujniki cofania ,opadający fotel to w moim przypadku norma i to nie jest kwestia dbałości lecz wady konstrukcyjne.
Niestety, to choroby "wieku dziecięcego" (2010)...
Ja mam auto z pierwszych montaży w Czechach...kontrola jakości pozostawia trochę do życzenia ...wiem, to taśma i roboty, a nie ręczne montowanie, ale mimo wszystko... niestety trzeba po tych robotach (i kontroli jakości!) to i owo potem poprawiać... :-/

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marzec 2012, 07:31:39 »
A ja odpukać mam teraz spokój ze wszystkimi bolączkami wieku dziecięcego. Nic nie stuka nic nie puka, tylko leję w zbiornik i tłukę kilometry.... :shock:

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marzec 2012, 10:48:36 »
Szczęściarz ;-)

Mam nadzieję, że i u mnie spokój niebawem zawita...jak skończę walkę z przednim "plumkającym" zawieszeniem  :-/

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwiecień 2012, 10:45:49 »
Cytat: "Gringo"
Szczęściarz ;-)

Mam nadzieję, że i u mnie spokój niebawem zawita...jak skończę walkę z przednim "plumkającym" zawieszeniem  :-/

Zobaczysz, zapomnisz o tym niebawem i będziesz śmigał jak niemowle w wózeczku - bezszmerowo.... :oops:  :oops:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwiecień 2012, 18:16:06 »
Witam
Ja mam ix20 i niestety w moim aucie padło zawieszenie słychać stuki . Wiele pism wysłanych do Hyundaia Motor Polan większości bez odzewu , dostałem jeden list z ciekawą treścią że stuki sa to subiektywne odczucia a dilerzy się nie znają .
Jestem po wizycie rzeczoznawcy z PZM jak to opisywałem na stronie hyundai ix20 ,że co drugie auto ma kłopoty z zawieszeniem . Ja wychodzę na drogę sadową ,czy ktoś z was już coś zamierz coś zrobić w tej kwestii

Jak rozbierano zawieszenie to kazano mi zapłacić za geometrie , czy ktoś płacił za to z was , podobno to nie podlega gwarancji

Stuki są metaliczne Najgorzej to słychać jak jedzie się drogą brukową (kocie łby),

[ Dodano: 2012-04-05, 18:35 ]
http://forum.mojeauto.pl/13/62/939/15223/Venga_przed_sadem.html
Facet wygrał o wyminę auta

mada

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Wrzesień 2013, 14:23:24 »
Do moderatora ; proponował bym połączyć pokrewne tematy?

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Wrzesień 2013, 23:34:17 »
Połączenie będzie ciężkie, gdyż rozjądą się posty.
Temat zamykam. Dalsza dyskusja niech będzie prowadzaona tutaj -> http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3582