Forum > ix35 EL
[ix35 EL] przeglądy ceny i opinie ASO
rabex:
cytat od : lizardking
Temat postu: Oleje silnikowe syntetyczne i "syntetyczne"
Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na te produkowane z hydrokrakowanej bazy mineralnej /III grupa/ i z baz pochodzenia chemicznego - PAO i estrów /IV i V grupa/. Do niedawna oleje produkowane z baz III grupy nie miały prawa być nazywane olejami syntetycznymi. Castrol miał o to sprawę przed sądem. Niedawna interwencja API dopuściła jednak to nazewnictwo powodując i powstały oleje "syntetyczne " i full syntetyki. Oleje "syntetyczne" produkowane całkowicie z oleju mineralnego to wszystkie Castrole i Shell`e poza 0W-30 i 5W-30 /a nawet i te są cieniutkie/. Teraz rozumiem dlaczego Master`s napisał kiedyś, że w silnikach smarowanych tymi olejami odnajdywał dużo czarnego szlamu. Są jednak na szczęście firmy produkujące oleje 5W-40, 0W-40 i 5W-50 /oczywiście xW-30 też/ z baz IV i V grupy. Te oleje znacznie lepiej odprowadzają ciepło, posiadają lepszą stabilność cieplną i szereg innych pozytywnych cech. Tu zagadka dla Szacownego Grona - wiecie którzy to producenci ???
;-) Dobra odpowiem : Mobil1 i Motul
ps. swoją wypowiedź opieram o dogłębną lekturę amerykańskiego forum http://www.bobistheoilguy.com gdzie piszą pasjonaci tych zagadnień, mający fundusze na bieganie z próbkami po laboratoriach a nie na wiedzy zasłyszanej od "fachofców" (fahofcuff? (;) i szwagrów.
tekla: dodatki na różowo
jacek2:
--- Cytat: "rabex" ---Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na
--- Koniec cytatu ---
ale pojechałeś po kolegach....... tak na pewno wszyscy to wszystko o olejach wiedzą. Ciekawe poco ta wiedza na co dzień????? na co dzień trzeba rozróżnić Polski etanol od czeskiego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rabex:
--- Cytat: "jacek2" ---
--- Cytat: "rabex" ---Zapewne wszyscy wiedzą iż syntetyczne oleje silnikowe dzielą się na
--- Koniec cytatu ---
ale pojechałeś po kolegach....... tak na pewno wszyscy to wszystko o olejach wiedzą. Ciekawe poco ta wiedza na co dzień????? na co dzień trzeba rozróżnić Polski etanol od czeskiego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---
Ta wiedza jest potrzebna raz w roku - przed wymianą oleju na przeglądzie, założyłeś temat o przeglądach - staram się pomóc jak umiem to nie rób z tego tematu śmietnika i nie wyjeżdżaj off-topic o czeskiej wódzie...
[ Dodano: 2012-11-12, 12:55 ]
Byłem na przeglądzie w ASO w Białymstoku - cena 419zł + własny olej (110zł za 5l Shell Helix Ultra w hurtowni) - myślę że cena rewelacyjna
grzegon:
Witam Wszystkich,
mój znajomy jest współwłaścicielem firmy handlującej olejami i dodatkami do niby silników bardziej wymagających np.: rajdowych. Ich oleje robi się tak: beczka tradycyjnego oleju stosowanego do samochodów jakimi my jeździmy, ich butelka i ich etykieta z nazwą "olej do wyścigówek".
Tyle w temacie oleju rozlewanego i sprzedawanego w Polsce.
Ważne żeby wiedzieć jakiemu silnikowi i kiedy lać mineralny lub syntetyk i to wszystko.
Słyszałem też, że w np w Niemczech można kupić bardzo dobre oleje marek w Polsce nie znanych zwykłemu użytkownikowi auta, ceny 150-200 zł za litr, ale jaka jest różnica pomiędzy nimi i pospolitymi olejami z Tesco czy polskiej stacji benzynowej - nie wiem.
Jak się dowiem, to napiszę.
Pozdrawiam
rabex:
To znaczy twój znajomy jest oszustem?
Zbyt częsty to przypadek w branży motoryzacyjnej niestety.
Wciąż mam wrażenie że wszędzie w tej branży chcą mnie oszukać i trzeba im patrzeć na ręce...np ostatnie 2 przypadki :
- Serwis chciał ode mnie 850zł za przegląd - skończyło się na 419 (to t pierwsza oferta to jawne oszustwo)
- serwis citroena umówił moja kobietę na wymianę zawieszenia tylnego bo jak stwierdzili "może się Pani zabić wkrótce" :evil: :evil: :evil:
Po kontroli u znajomego specjalisty (oficjalny warsztat zawieszeń, nie jakiś Pan Henio w garażu na działkach) nie stwierdzono NIC - wszystkie parametry OK :?: :!:
I miej tu człowieku zaufanie do ludzi :-x
Nawigacja
[#] Następna strona