Autor Wątek: wysokie spalanie  (Przeczytany 6489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

soviet100

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Maj 2009, 12:38:06 »
Dzięki koledzy za odpowiedź a w sumie zapomniałem że mam "troszeczkę" większę opony niż standardowo 205/40/17 :)

xardas

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Maj 2009, 16:30:08 »
U mnie w accencie 1.3 spalanie jest na poziomie miasto 7.6 , a w trasie wczoraj zszedłem do 6.15 (włączona klima przez około pójtorej godzniny i cały czas 5 osób). Co do obrotów, jak jeździsz na około 2~2,5 tys, to ci więcej spali. Sam to sprawdziłem. Ten silnik maxymalny moment ma bodajże przy 3150 RPM, jak podciągasz go do prawie 4 tys obrotów i zmienisz bieg na kolejny, obroty spadają na tym biegu do około 2800 i masz wtedy już dobry przyśpiech, dochodzisz do max momentu obrotowego, przeciągasz do 4 tys i znów następny bieg. Jeździłem już na różne sposoby, ale tak przynajmniej mi mniej pali pali. Jeździłem i wolniej (jak karawan) i szybciej(jak rajdowiec) i było tylko gorzej. A w trasie utrzymywać stałą prędkość około 115km/h na 5 biegu i myślę, że u mnie da się zejść poniżej 6 L/100.

soviet100

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Maj 2009, 01:07:00 »
Jechałem cały czas dzisiaj na trasie 100 km dokładnie i około 130-140 km na godzinkę i jakieś 5 miast mijałem gdzie jechałem około 50 km na godzinkę i wyszło mi spalanie około 7-8 litrów czyli w normie .

xardas

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Maj 2009, 10:02:04 »
Cytat: "soviet100"
Jechałem cały czas dzisiaj na trasie 100 km dokładnie i około 130-140 km na godzinkę i jakieś 5 miast mijałem gdzie jechałem około 50 km na godzinkę i wyszło mi spalanie około 7-8 litrów czyli w normie .

No przy takich gumach jak masz teraz to w normie, bo ja mam standard 185 temu u mnie pali mniej.

bazyli87

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maj 2009, 10:33:31 »
mi spala po mieście 7 litrów i jeżdże raczej dynamicznie. ostatnio jak wyjeżdzałem do opola to spalił mi 7 w cyklu mieszanym bo troche po miescie i sporo wtrasie ale średnia prędkosc to 140km/h tak wiec chyba dobrze... tyle ze wymieniłem świece zapłonowe które miły dac taki efekt... i sie sprawdziło...

bazyli87

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwiec 2009, 21:26:14 »
chodiło mi ze po trasie miałem nie mniej jak 130 a nei wiecej jak gdzies 150-160 wiec dlatego napisałem ze srednia w trasie... a cyklu mieszanym niestety niejezdze wolno po miescie wiec powinien mi wiecej spalic... co do auta po dziadku... to ten jest po jakis dziadkach którzy przez 5 lat remoncie silnika bo podobno był robiony zrobili 78 tysiecy ja po zakupie w rok zrobiłem 28 tys. i sie ni eposypalo wiec chyba mam dobry egzemplarz ze mi mało stosunkowo pali...

[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2009-06-02, 09:13 ]
Używaj znaków interpunkcyjnych bo Twoje posty są niezrozumiałe.

xardas

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Czerwiec 2009, 20:48:57 »
A może kiedyś przegrzałeś silnik ?? Albo może któreś koło, np z przodu klocek tarczy dotyka, albo łożysko przytarte(ale to byś raczej usłyszał), ogólnie to dobrze się toczy te auto ? Kiedyś znajomy miał tak że klocek dotykał tarczy która blokowała lewy przód, auto paliło jak smok... A z tego co ty piszesz to nie jest normalne spalanie, ale nie jeździj nim jak karawan. Wykorzystuj moment obrotowy, tyle ile się da. A byłeś w jakimś serwisie, sprawdziłeś sondę lambda, albo czy wtryski działają jak powinny, albo czy np silnik nie pracuje ci na 3 cylindrach (chociaż to wtedy też byś poczuł raczej). Coś na pewno jest nie tak

seb_jak

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwiec 2009, 09:49:10 »
Chyba szerokie opony które masz założone nie są przyczyną aż takiej łapczywości na paliwo (chyba że masz za niskie ciśnienie). W swoim sprzęcie największe spalanie jakie w ogóle odnotowałem to 9,12l/100 (zima/ekstremalne korki). Normalnie jest to ok. 7.5-8l/100km w cyklu mieszanym, ok.6l/100km w trasie przy prędkości ~110km/h. Natomiast przy stałej 120km/h już jest sporo więcej - 8l/100km (mały silnik, duże obroty, nie najlepsza aerodynamika robią swoje).
Ciekawe co pokaże komputer, ale z tego co wiem w Accencie jest proste ECU i często nie pokazuje błędów nawet jeśli któryś z elementów trochę nie domaga.
Reasumując myślę, że przyczyna może być ciężka do zdiagnozowania.

kml

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Czerwiec 2009, 20:21:34 »
Cytat: "seb_jak"
Natomiast przy stałej 120km/h już jest sporo więcej - 8l/100km (mały silnik, duże obroty, nie najlepsza aerodynamika robią swoje).

Bez przesady. Ja miałem do 7,5 przy bardzo dynamicznym wyprzedzaniu w trasie. Silnik mały to prawda ale w moim odczuciu są długie biegi. Aerodynamika też chyba nie jest aż beznadziejna - przeca to nie lublin nie ;)

Ciekawe co pokaże komputer, ale z tego co wiem w Accencie jest proste ECU i często nie pokazuje błędów nawet jeśli któryś z elementów trochę nie domaga.

Z lektuy forum i ilości błędów uważam, ze jest nieco odwrotnie i każdy błąd w układzie zasilania, spalania wyłazi od razu :)

seb_jak

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Czerwiec 2009, 07:46:01 »
Cytat: "kml"
Bez przesady. Ja miałem do 7,5 przy bardzo dynamicznym wyprzedzaniu w trasie. Silnik mały to prawda ale w moim odczuciu są długie biegi. Aerodynamika też chyba nie jest aż beznadziejna - przeca to nie lublin nie ;)

Faktycznie jak sobie przypomnę, to takie spalanie miałem przy dużym obciążeniu (4 dorosłe osoby + bagaż + klima). Pewnie idzie bez problemu uzyskać wartości które podajesz.

Cytat: "kml"
Z lektury forum i ilości błędów uważam, ze jest nieco odwrotnie i każdy błąd w układzie zasilania, spalania wyłazi od razu :)

Była to opinia mojego mechanika, chodziło mu o to że w niektórych przypadkach, mimo że jakiś element już nie trzyma parametrów, komputer nie wykazuje błędu.

Pozdrawiam :)

kml

• Gość
wysokie spalanie
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Czerwiec 2009, 08:06:10 »
Była to opinia mojego mechanika, chodziło mu o to że w niektórych przypadkach, mimo że jakiś element już nie trzyma parametrów, komputer nie wykazuje błędu.

A to oczywiście jest całkiem możliwe :)