Forum > Accent

silnik 12V

(1/2) > >>

Miromat:
Samochody, które miałem do tej pory miały albo 2 zawory, albo 4 zawory na cylinder. W Accencie po raz pierwszy spotykam się 3 zaworami na cylinder. W związku z tym nurtuje mnie pytanie: ten 3-ci zawór to jest wlotowy czy wylotowy? I jaka jest jego rola?

adams502:
2 zawory dolotowe i 1 wylotowy

Vex:

--- Cytat: "Miromat" ---Samochody, które miałem do tej pory miały albo 2 zawory, albo 4 zawory na cylinder. W Accencie po raz pierwszy spotykam się 3 zaworami na cylinder. W związku z tym nurtuje mnie pytanie: ten 3-ci zawór to jest wlotowy czy wylotowy? I jaka jest jego rola?
--- Koniec cytatu ---

1.5 12V Hyundaia jezdzi sie identycznie jak 1.5 8V Hyundaia. Moze lepsza kultura pracy i nieco nizsze spalanie, ale to moze kwestia innych czynnikow.

e-gen:

--- Cytat: "Miromat" ---I jaka jest jego rola?
--- Koniec cytatu ---

lepsza elastyczność przy niskich obrotach - któryś VTEC w Hondzie też do pewnego zakresu obrotów pracuje jako 12v, a powyżej dołącza się 2 zawór wydechowy i jest 16v.

Vex:

--- Cytat: "e-gen" ---
lepsza elastyczność przy niskich obrotach - któryś VTEC w Hondzie też do pewnego zakresu obrotów pracuje jako 12v, a powyżej dołącza się 2 zawór wydechowy i jest 16v.
--- Koniec cytatu ---

VTEC to zupelnie inna bajka i nie pracuje jako 12V.
Elastyka 1.5 12V z Accenta jest bardzo wysoka. Krotko mowiac 12V to taki ulepszony i odswiezony 8V. Bynajmniej w przypadku Hyundaia - mialem takiego i takiego :) Z 16V nie ma nic wspolnego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej