Autor Wątek: [i30] wibracje i szum  (Przeczytany 6887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaco633

• Gość
[i30] wibracje i szum
« dnia: 13 Sierpień 2013, 23:06:29 »
Witam, mam problem w hyundai i30 1.6 CRDi 2008. Jadąc samochodem co jakiś czas pojawiają się dziwne wibracje i szum, coś w stylu ocierającej opony lub „złapanej gumy”. Wibracje ustępują same po zatrzymaniu samochodu lub po  ok 2 min. jazdy.  Co to może być?

Offline GRZECH

• Giełda
[i30] wibracje i szum
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpień 2013, 21:46:23 »
Sprawdź opony, czy nie "biją".
Lekko przyhamuj jadąc powoli i sprawdź czy to czasem nie od tarczy.

vfaraon

• Gość
Re: [i30] wibracje i szum
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2013, 22:18:10 »
Cytat: "jaco633"
Witam, mam problem w hyundai i30 1.6 CRDi 2008. Jadąc samochodem co jakiś czas pojawiają się dziwne wibracje i szum, coś w stylu ocierającej opony lub „złapanej gumy”. Wibracje ustępują same po zatrzymaniu samochodu lub po  ok 2 min. jazdy.  Co to może być?

Mam dokładnie ten sam problem w i30 1.6 crdi 2008. Udało się zdiagnozować problem?

M.

sopelek82

• Gość
[i30] wibracje i szum
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2013, 11:22:43 »
Panowie

Ja mam ten sam problem, który od niedawana przybiera coraz bardziej na sile, co dziwniejsze występuje  dopiero powyżej od prędkości 80-90 km/h ale nie zawsze. Jeszcze jakiś czas temu był to problem sporadyczny teraz pojawia się już coraz częściej. Dziwne jest to że jak zwolnię podczas wibracji np. do 50 km/h  i później znowu przyspieszę samochód zachowuje się normalnie.
Podejrzewam że moze ktoras felga aluminiowa lub opona jest uszkodzona, jutro zarzucę felgi stalowe na zimówkach i zobaczymy?

[ Dodano: 2013-12-01, 15:04 ]
Niestety wymiana opon i felg nie pomogla. Do glowy mi przychodzi jeszcze jeden pomysl, kilka mcy temu wymienialem klocki z tylu, co dziwniejsze wyrazne drgania dochodza z prawej tylniej strony samochodu ktore mozna porownac do przebietej opony, moze klocki lub szczeki w tarczo-bebnach wpadaja w rezonans ?? Moze ktos mial podobny problem, jezeli tak prosze o pomoc.