Autor Wątek: [Sonata NF] Cykliczne drgania samochodu po przekroczeniu 130  (Przeczytany 9117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toomi1982

• Gość
[Sonata NF] Cykliczne drgania samochodu po przekroczeniu 130
« dnia: 13 Sierpień 2013, 09:04:33 »
Witam,
Mój wóz posiada bardzo dziwną i dosyć męczącą przypadłość. Po przekroczeniu 130-140km/h samochód wpada w cyklicznie powtarzające się wibracje. Odwiedziłem wielu "profesorów" i żaden z nich nie znalazł przyczyny takiego stanu rzeczy. Wymieniono: Górne mocowania amortyzatorów, końcówki drążków, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora poprzecznego, oba drążki kierownicze oraz jeden przegub wewnętrzny. Posiadam dwa komplety kół, także temat krzywych felg lub ich złego wyważenia pomijamy. Amortyzatory sprawdzone. Nie mam już pomysłów co z tym fantem zrobić. Poruszam się często autostradami więc dyskomfort jaki mi dokucza jest coraz bardziej irytujący. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

barzuc

• Gość
[Sonata NF] Cykliczne drgania samochodu po przekroczeniu 130km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2013, 09:38:12 »
toomi1982, a te drgania to na kierownicy czy cała "buda" się trzęsie?
Jak na kierownicy - to czy przy trochę ostrzejszym (ale bez przesady) hamowaniu z tej prędkości (powyżej 120km/h) nie masz większych / dodatkowych drgań na kierownicy lub pedał pod noga przy hamowaniu "pulsuje" (płynnie nie jak przy włączonym ABS-ie)? Jeśli tak - sprawdź tarcze hamulcowe czy się już nie wykrzywiły.
Jak cała "buda" - to czy występowanie połączone jest np. z obrotami silnika? Domyślam się, że przy tej prędkości (140 km/h) masz obroty 3000-4000 / min - więc pewnie sporadycznie osiągane przy mniejszych prędkościach.
A może to po prostu pęd powietrza (bagażnik dachowy, relingi, jakieś dodatki na karoserii)?
Jeszcze przyszło mi do głowy (trochę głupie) - może wentylator od chłodnicy się włącza i powoduje coś takiego bo się kończy?

Szczerze mówiąc to co już wymieniłeś raczej nie ma wpływu na drgania (raczej miałbyś stuki/puki ew. luzy) ale przy jeździe na równej autostradzie - raczej bez znaczenia (no może trochę przegub, ale najpierw miałbyś "tarkę" przy silnym skręcie).

toomi1982

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2013, 10:42:25 »
Drgania czuję w kierownicy ale także pod tyłkiem-czyli cała buda. Zapomniałem dodać,że tarcze mam nowe, także to też odpada. Pedał nie pulsuje. Jadąc 140 km/h nie ma znaczenia czy na 5 biegu czy na 6-objaw ten sam. Nie wiem cholerka jak to dokładnie opisać. Tak jakby cały samochód wpadał w rezonans, potem znika i za chwilkę znowu.

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2013, 11:14:36 »
A czasy drgań / bez drgań zawsze są takie same (np. 3s drgań, przerwa 2s i znów) czy różne (raz wibruje 5s a raz 10s, przerwy też różne - generalnie bez reguły)?
Może spróbuj to połączyć z innymi czynnikami (temp silnika - włączający się wentylator, klima - włączająca się sprężarka, zakręt / łuk - wspomaganie, wiatr, itp), czy to tylko w połączeniu z prędkością?

Najgłupsze co mi przychodzi do głowy - objawy masz zawsze na tym samym odcinku drogi czy całkowicie niezależnie od niej? Może asfalt był odcinkami kładziony i jest naprzemiennie różny :-D Pytanie wbrew pozorom nie jest tak całkiem bez sensu, bo sam dość długo zastanawiałem się nad bardzo delikatnymi drganiami przy 80km/h i więcej (głównie na kierownicy) zawsze po odpaleniu po nocy... zawsze na odcinku ~1km od domu... po czym doszedłem, że akurat w tym miejscu musi być jakiś dziwny asfalt (niby nowy i równy), bo jak startuję gdzie indziej lub jadę w inną stronę - wszystko ok :-D - tak samo jak po przejechaniu tego właśnie odcinka drogi - dokładnie w miejscu zjazdu z "nowego" na "stary" asfalt wszystko zanika.

Michal_WWL

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Wrzesień 2013, 11:37:18 »
Witam,

Miałem podobny problem z moją Sonatą, tylko że ze skrzynią automatyczną.

Podczas jazdy z większą prędkością (od 120km/h) i próbie delikatnego przyspieszania samochód szarpie (przy włączonej klimatyzacji jest to bardziej zauważalne). Gdy wcisnę pedał gazu do oporu, obroty się zwiększają i samochód przyspiesza dobrze.

Winowajcą był zawór EGR. Ubrudzony, nie domykał się, ciężko chodził w nim tłoczek.
Po wyczyszczeniu minęło.

blakly

• Gość
Re: [Sonata NF] Cykliczne drgania samochodu po przekroczeniu
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2013, 12:46:16 »
Koledzy gdzie można kupić do sonaty NF górne mocowania amortyzatora?? Bo ja nie potrafię nigdzie znaleźć :/ Tylko w ASO???