Autor Wątek: [Lantra J1] Zaciera się mechanizm wycieraczek przednich J1  (Przeczytany 4858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cezary51

• Gość
[Lantra J1] Zaciera się mechanizm wycieraczek przednich J1
« dnia: 12 Sierpień 2013, 20:25:10 »
Wygląda na to, że w mojej Lantrze trzeba zrobić smarowanie mechanizmu bo po włączeniu wycieraczki idą jak krew z nosa. Pytanie, czy demontaż tego mechanizmu w J1 sprawia jakieś szczególne problemy?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2013, 20:40:03 »
Trzeba zdemontować kratki podszybia tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3880&highlight=wycieraczki jest opis od LC jak to zrobić, ale w J1 powinno być podobnie.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2013, 19:49:29 »
Sprawia problemy. Najgorsze to demontaz cięgien które trzymają się na kulowych zakończeniach. Druga sprawa to odkręcenie mocowania wałka wycieraczki  (mocowane na 3 śruby do podszybia) uważaj - śruby kochają się ukręcać.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2013, 20:51:05 »
jezeli jeszcze nie jest mocno zaawansowana korozja to wystarczy sciagnac ramie wycieraczki, potem wyjac pierscien segera , wtedy trzeba wyjać wałek z tulejek i wyczyscic z rdzy, ostatnio to robiłem, , ale raczej trzeba odkrecic cały mechanizm, ale nie niema w tym nic trudnego, mi te z sie po jednej srubie poukrecały ale sie bardzo dobrze trzymaja mechanizmy na 2 śrubach.

[ Dodano: 2013-08-13, 20:56 ]
a połaczen kulowych tez sie nie bój, sa chyba 4 , dwa z nich da sie bez zadnego problemu rozłączyc aby wyciagnac cały mechanizm, to chyba te w osłonach gumowych (napewno jeden który odrazu jest na łaczeniu silnika z pierwszym ramieniem ) silnika nie odkrecaj bo niepotrzeba, ani tez nie odkrecaj silnika od ramienia !! bo potem cięzsko jest zsynchronizować ustawienie wycieraczek , a wiec zamiast tego rozłacz jak pisałem wyzej na połaczeniu kulowym.

Cezary51

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2013, 23:23:21 »
Dzięki, w piątek się za to zabiorę.

Zrobione, koszt flaszka u mechanika. Zamykamy.