Autor Wątek: [Getz] [Getz] Awaria centralnego zamka  (Przeczytany 40646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline getzgetz

• HKP
  • **
[Getz] Awaria centralnego zamka
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Marzec 2019, 08:26:53 »
No moja wiedza jeśli chodzi o elektrykę i elektronikę jest mocno ograniczona.
Widziałem tylko, że elektryk zrobił obejście (zdjął trochę izolacji i połączył kable omijające ten zamek) i wszystkie drzwi zaczęły się zamykać i otwierać.
Ten silniczek, o którym mówisz - on się znajduje w zamku czy jest gdzieś poza nim?

[edit] Dobra, doczytałem i już chyba wiem o co chodzi.
Elektryk powiedział, że są dwa wyjścia - albo szukać takiego zamka i wymienić (z tym raczej sobie sam dam radę), albo właśnie instalować uniwersalny sterownik (tutaj musiałbym już liczyć na pomoc, która została wyceniona na jakieś dwie stówy - tego chciałbym uniknąć).
Z tego co poprzeglądałem oferty, to te 4 pinowe są z wersji przedliftowej, a 5 pinowe pojawiły się po lifcie.

Offline jergar

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Marzec 2019, 22:37:05 »
U mnie działo się podobnie po 9 latach zaczął się sam odmykać zamykać. Po kolei wypieli i 1 siłownik zamka , za pół roku następny i klape również. Dałem teraz do mechanika wymienił 4 siłowniki uruchomił alarm , wszystko działa z pilota. Po prostu siłowniki zaczeły padać po kolei. Takich już nie robią. Podobno dobrał jakies inne cena 350 zł Pozdrawiam Jurek

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Marzec 2019, 22:58:03 »
Wystarczy kupićzestaw uniwersalny na allegro pewnie za ok 70zł i wymienić silniczki. Umnie są zamontowane od nowości jakieś uniwersale i działają ok. Ale właśnie w lecie od gorąca lub może od zimy w drzwiach kierowcy nie blokował się zameka tylko próbował. Trzeba było podregulować te cięgno z drutu.
Można zrobić to samemu i oszczędzić te ponad 200zł na mechaniku bo on zrobi to samo.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwiecień 2019, 21:11:28 »
W drzwiach kierowcy jest master a w reszcie zwykłe. Więc wystarczy kupić i ustawić by blokował dobrze rygiel. Cena mała i takie rzeczy można samemu zrobić.

Offline getzgetz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Kwiecień 2019, 12:42:37 »
Nie jestem pewien czy PW działają, bo nie pokazuje mi wiadomości w wysłanych, więc napiszę tu:

Przy zamku mam 4 kable - niebieski, czarny, żółty i biały
potem idzie to do wtyczki i są takie kable

Te siłowniki mają po 5 kabli, da radę to jakoś ogarnąć?

Offline jacob4187

• HKP
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Czerwiec 2019, 17:19:35 »
Cześć, mam trochę podobny i nie podobny problem.
Od dłuższego czasu zamek czasami wariował i otwierał się jak chciał - otwierały się drzwi tylko kierowcy, pozostałe nie. Na szczęście rzadko i nie bawiłem się w ten temat, zazwyczaj wszystko działało poprawnie.
Od 2 dni natomiast nie działa mi kompletnie otwieranie i zamykanie z pilota. Ostatnio dopiero zobaczyłem że sterowanie na pilota jest w Getzach dokładane, więc pewnie tu było jakieś chińskie. Ja swojego Getza mam od 4 lat i stąd pytanie, gdzie powinienem szukać tego sterownika do pilota? Zapewne on padł, nie ma w ogóle reakcji na pilota (pilot działa raczej na pewno, sprawdzane na dwóch). Centralka z kluczyka działa na ten moment normalnie.