Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Stukanie na zimnym silniku  (Przeczytany 31573 razy)

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline Marcin

• Giełda
[Elantra XD] Stukanie na zimnym silniku
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Listopad 2013, 11:38:34 »
dzięki kosmos, trafiłeś w samo sedno, podsuwając ten link, a szczególnie do tego pierwszego filmiku gdzie jest silnik 16V ze srebna kopuła (sorki ale tak opisuje ten film bo nie znam rosyjskiego), jak zimny silnik słychać klekot, później nie jak się zagrzeje, a później jak na tym filmiku przy określonych obrotach.

[ Dodano: 2013-11-06, 11:48 ]
na dalszych filmach, widać że to wina łańcuszka, ale wtedy słychać po prawej stronie, ja też  brałem to pod uwagę i uważnie osłuchiwałem silnik, i z prawej strony cisza, nawet później kiedy silnik jest ciepły  też cisza z prawej strony, to klekotanie słychać przy określonych obrotach u mnie około 1.4-1,5 tys, i stąd moje pytanie co to może być.

Remik_NS_WP

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Styczeń 2014, 13:12:05 »
Też mi coś klekota niestety ale po wciśnięciu pedału sprzęgła przestaje albo przy dodaniu delikatnie gazu.
Miał może już ktoś tak i co pomogło?

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Styczeń 2014, 15:23:04 »
Czytałeś temat?  z której strony ci puka? Czy nie jest to łańcuszek?

Remik_NS_WP

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Styczeń 2014, 13:33:24 »
Cytat: "preza"
Sprawdź czy to stukanie nie zanika po wciśnięciu sprzęgła. Jeżeli zanika to znaczy że  stukają prawdopodobnie popękane sprężyny tarczy.

Dokładnie nie umiem powiedzieć skąd mi puka bo ciężko zdiagnozować. Tak czytałem temat. Jedynie przychodzi mi do głowy ze może sprzęgło skoro po wciśnięciu ustaje.

A łatwo wymienić sprężyny tarczy czy trzeba wymienić całe sprzęgło?

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwiec 2015, 21:53:22 »
witam, trochę wrócę do tematu, potrzebuje rady, otóż jakiś rok temu został zalany olej shell 5w40, i stuki nadal występują, jak zapale samochód zimny, to po 4 sekundach zaczyna słychać popychacze i tak około 35 sekund, jak samochód jest ciepły to przez kilka sekund, jak jadę np na drugim biegu to je też słychać obroty do 2 tyś, przebieg to 180 tyś, planuje zrobić płukankę silnika i może zmienię markę oleju, jak myślicie może to coś pomóc na popychacze?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Czerwiec 2015, 00:51:47 »
Nagraj dźwięk.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwiec 2015, 10:29:35 »
Tak będę musiał zrobić, tylko teraz wyjeżdżam na kilka dni, jak wrócę to nagram, ale będę musiał jeszcze zobaczyć jak umieścić filmik w internecie, może to zabrzmi dziwnie ale nigdy tego nie robiłem :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Czerwiec 2015, 18:42:04 »
Cytat: "Marcin"
otóż jakiś rok temu został zalany olej shell 5w40

To już czas na niego do utylizacji olej HC więc nie ma co przeciągać wymiany.

Na forum MM polecają dla wyciszenia klawiatury sprawdzony tam olej  Mobil 1 ESP Formula 5w30.

Płukanka jak najbardziej wskazana tylko nie byle jaka np. ta  http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki-do-oleju/archoil-2300-250ml-plukanka-estrowa-detail

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwiec 2015, 21:42:53 »
Wątpię aby coś to dało. Sam zmieniałem olej na rzadszy i płukałem wcześniej silnik płukankami Valvoline
Olej też Valvoline. Nic to nie dało, dalej była tzw. sieczkarnia. Faktem jest, że jeżeli po odpaleniu z rana w przeciągu kilku sekund (1-2) nie zniknie pukanie szklanek, to raczej rzadszy olej im już nie pomoże.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Czerwiec 2015, 18:24:40 »
witam, nagrałem pracę mojego silniczka, samochód odpalam popołudniu, to było jego pierwsze odpalenie dzisiaj, co myślicie o pracy silnika:

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lipiec 2015, 11:28:26 »
Silnik jest praktycznie taki sam jak mój. I wiem jak słychać luźny łańcuch na kołach - wierz mi. A słychać było tak jakby sworznie tłoków dostały. Spróbuj z zamkniętymi oczami wrzucić kamień do studni i powiedzieć od której części ściany się odbił. Tu masz to samo. Wymieniałem rozrząd i oczywiście łańcuch też. 1cm bardziej rozciągnięty w stosunku do nowego to jest różnica zwłaszcza, że nowy jest sztywno napięty, a stary latał w miejscu. Wszystkie te filmiki na necie jak słychać takie dudnienie, to właśnie są porozciągane łańcuszki. Wiem, że wymiana takiego łańcucha to jest trochę roboty i raczej z rozrządem dobrze to zrobić bo i pasek trzeba zdjąć, ale taka jest prawda. U Ciebie jeszcze jest ten nieszczęsny kolektor dolotowy plastikowy który świszcze w tych autach póki silnik się nie rozgrzeje, że można się pomylić, czy czasem nie ma tam gdzieś nieszczelności w dolocie. Wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów u Tekli i sprawa jest podobna, choć tam jest tylko jeden dolny ślizg więc taki łańcuch daje znać bardzo późno o sobie. U niej też jest dosyć rozciągnięty ale jeszcze tego nie słychać, ma też dużo niższy przebieg, mimo że auto starsze, a łańcuch raczej jeszcze nigdy nie zmieniany. Ale najpierw to sugeruję wymienić ten olej.

Tu masz przykład. Lantra sprzed 2000r. Dźwięk dochodzący z każdej okolicy silnika a winowajcą jest łańcuch.

U Ciebie dobrze słychać łańcuch w ostatnich sekundach nagrania lub to wina zbyt małej ilości oleju w silniku.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipiec 2015, 21:25:15 »
Dziękuje złośnik za informację, fajnie że ktoś jeszcze posłuchał pracy silnika, dzięki że jesteś przekonany że to łańcuch się rozciągnął, masz rację z tym przykładem z kamieniem i studnią, stan oleju jest ok prawie pod górną kreskę, olej wymieniam regularnie co 10 tyś na 5w40 shell, wspomniałeś żeby wymienić olej masz na myśli inną markę? Rozrząd wymieniałem dwa lata temu, pewnie za rok będę musiał wymieniać więc wtedy zlecę wymianę tego łańcuszka, dzięki jeszcze raz, dodam tylko że jak silnik się mocno rozgrzeje wtedy już bardzo słabo słychać łancuch.

Czarny Chochlik

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Kwiecień 2016, 10:39:28 »
Odświeżę temat :-)

Otóż zakupiłem nową (starą :-P) Elantrę i próbuje ją doprowadzić do porządku.
W związku z powyższym chce usunąć efekt odgłosu diesla jak u użytkowników w temacie. Nie będę nagrywał dźwięku, bo jest on podobny do wstawionych tu filmików.

Różnica zasadnicza jest taka, że auto pracuje cicho i normalnie po zapaleniu, a zaczyna terkotać jak się w pełni nagrzeje.

Zaraz po kupnie (500km) wymieniłem olej na shell 5w40 i dopiero wtedy dopiero zauważyłem objaw, nie wiem czy to ma jakiś związek?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Kwiecień 2016, 20:25:58 »
Czarny Chochlik napisz na PW do Administratora (czerwony nick) o poprawę profilu.

Przy rejestracji podałeś:

Auto: Elantra XD (2003) 1.6 16V R4 CVVT

Silnik|pojemność|moc: G4GR|1599ccm|077kW

W XD silnik 1,6 ma symbol G4ED, a nie G4GR i nie ma CVVT.

Co do dźwięku zdejmij pokrywę zaworów i sprawdź czy łańcuszek spinający wałki rozrządu nie ma nadmiernego luzu.