Autor Wątek: Sprężyny JAMEX -30 do Accenta '98  (Przeczytany 3857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

patricio

• Gość
Sprężyny JAMEX -30 do Accenta '98
« dnia: 18 Maj 2009, 21:58:34 »
Witam, chce obniżć hyundaia, zastanawiam się nad jamexami -30, z tym że jest mały haczyk.
Mam 15 z takim ET że koła wystaja troche za karoserie, w tyłu są zagięte ranty a przód jak na razie jest wysoko. Obawiam się tego, że na jamexach przód może sie tak opuścić że będzie tarło. Czy ktoś jeździ na tych springach? jestem ciekawy jak sprawują sie pod względem twardości i ile rzeczywiście samochód się obniżył( na seryjnych amortyzatorach), z góry dzięki za pomoc.

Jestem nowy na forum, niedługo dodam zdjęcia hultaja.:)

Vex

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2009, 17:53:07 »
Z tego co wiem to nikt nie ma, ale moze ktos sie pojawi :) Do momentu jak nie sprawdzisz u siebie to niestety sie nie dowiesz. Inna sprawa ze kolo nie powinno wystawac za obrys.

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2009, 23:35:23 »
Ja mam :) A żeby było ciekawiej jeżdżę na 15- z oponami 195. Nic nie obciera, i jeździ się nieporównywalnie lepiej. Ale mi koła nie wystają poza obrys, więc ciężko mi powiedzieć jak to będzie u Ciebie. Jak będę miał chwile czasu to cykne zdjęcia, to Zobaczysz o ile poszedł w dół.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maj 2009, 20:55:24 »
Cytat: "Erebus"
Ja mam :) A żeby było ciekawiej jeżdżę na 15- z oponami 195.

195/50/15 to zamiennik fabrycznego rozmiaru, czyli ta sama srednica, tylko troszke szezej :)
Erebus drobna roznica tylko ze Ty masz Accenta II :)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2009, 23:39:22 »
Co racja to racja :) Ale ap ropo jamexów mogę się wypowiedzieć. ;] Więc co do wrażeń to są pozytywne. Obniżony, trochę utwardzony, lepiej się prowadzi i reaguję na ruchy kierownicą.

Co do średnicy kół, to jest odrobinę większa, ale to są promilowe różnice. A prowadzenie i hamowanie znacznie się poprawiło.

Pozdrawiam
Paweł

patricio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maj 2009, 09:49:17 »
erebus a czy na tych -30 rzeczywiście poszedł Ci w dół -30 czy więcej.. widziałem kilka zdjęć tych sprężyn już założonych i widać na nich że jeden zwój leży na drugim.. aha no i napisz czy dużo twardziej niż na serii..?

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maj 2009, 19:01:54 »
Czy 3 cm to Ci nie powiem ale poszedł nieco w dół. Jest twardszy ale nie jakoś masakrycznie. Jeździ się naprawdę sympatycznie, zwłaszcza, że accent w serii jest stanowczo za miękki. Teraz jest o wiele lepiej - przy czym samochód nadaje się do codziennej eksploatacji. Ja mam do tego nowe amortyzatory więc może też dla tego jestem tak zadowolony, nie wiem jak by było na starych. Ale puki co rewelacja. Razem z letnimi kołami, jestem zachwycony. Mogę wchodzić w zakręty ze znacznie większą prędkością a samochód idzie jak po szynach. I nie buja już się na boki no i nie nurkuje tak przy hamowaniu. Jak tylko naładuję baterie w aparacie wrzucę zdjęcia.

Cytat: "patricio"
widziałem kilka zdjęć tych sprężyn już założonych i widać na nich że jeden zwój leży na drugim.

Możesz rozwinąć o co Ci chodzi ?? Bo za bardzo nie wiem. Sprężyna wygląda normalnie, nic nie leży - właśnie nieco zdziwiło mnie to że zwoje są tak oddalone od siebie.

Pozdrawiam

Vex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maj 2009, 19:38:35 »
Czy 3 cm to Ci nie powiem ale poszedł nieco w dół. Jest twardszy ale nie jakoś masakrycznie. Jeździ się naprawdę sympatycznie, zwłaszcza, że accent w serii jest stanowczo za miękki. Teraz jest o wiele lepiej - przy czym samochód nadaje się do codziennej eksploatacji.

Chetnie bym sie przejechal. W swoim nie zdazylem nic z tym zrobic.

Mogę wchodzić w zakręty ze znacznie większą prędkością a samochód idzie jak po szynach. I nie buja już się na boki no i nie nurkuje tak przy hamowaniu.

No to rewelecja, tylko czy nowe amortyzatory, chyba gazowe zalozyles razem z nowymi sprezynami czy najpierw nowe amortyzatory jezdzily z seryjnymi sprezynami ?

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maj 2009, 21:38:20 »
za jednym brudem robiłem wszystko. Wszystko nowe. Wsadziłem KYB. I tak jak mówiłem jestem bardzo zadowolony. Co ciekawe zawieszenie naprawdę fajnie tłumi dziury i nic nie tłucze. Jedynie ciężej troszkę przy zjeżdżaniu z krawężników. Muszę bardziej uważać bo łatwo przywalić zderzakiem albo przetrzeć miską.

patricio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maj 2009, 22:07:16 »
http://images26.fotosik.pl/245/26bac1880b64f4dfm.jpg

tak to wygląda, a widziałem jeszcze gorzej, wygląda to tak jakby na większym dole miało dobić ją do końca, ale ponoć sie tak nie dzieje. No i właśnie ty masz nowe gazówki a ja chce założyć to serii... musze pomyśleć ale coś napewno trzeba będzie ogarnąć bo ten przód strasznie szpeci auto...

Vex

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maj 2009, 10:23:54 »
za jednym brudem robiłem wszystko. Wszystko nowe. Wsadziłem KYB. I tak jak mówiłem jestem bardzo zadowolony. Co ciekawe zawieszenie naprawdę fajnie tłumi dziury i nic nie tłucze. Jedynie ciężej troszkę przy zjeżdżaniu z krawężników. Muszę bardziej uważać bo łatwo przywalić zderzakiem albo przetrzeć miską.

To dobrze, bo jesli to jest rzeczywiscie tylko 3cm i amortyzatory od nowosci mialy szansy zaadaptowac sie do takich warunkow pracy sprezyny to powinny posluzyc. Co innego jakbys jezdzic na nich na seryjnych sprezynach a potem dal nowe, nizsze :)

No niestety sporo negatywnych glosow jest na temat tej firmy, bo niektorym wychodza dziwne kwiatki nie wiedziec czemu. Dziwne osiadanie, pekanie itp. Moze kwestia partii :)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maj 2009, 11:08:37 »
Powiem tak jestem zadowolony bo jeździ dużo lepiej, ale z montażem to był straszny kłopot. Firma jamex nie wiedziała, że accent 2 był przed i po lifcie. I sprężyny na tył w moim przypadku nie za bardzo chciały pasować. Dół był idealny ale od góry nie pasowała pokrywa Macphersona. Oryginalna po prostu wpadała w sprężynę bo była za mała a sprężyna za duża :| I nie trzymało się to za bardzo kupy. Różnica w średnicy od góry sprężyny to 3 cm.Firma darst tuning też wielka lipa. Pokazali tylko gdzie mają klienta po zakupie. Do tej pory czekam od nich na odpowiedz. Ale załatwiłem to przez serwis hyundaia w Zabrzu. Tak więc po kłopocie.
Ale kosztowało mnie to masę nerwów. Gdyby nie to że miałem już kupione amortyzatory, gumy itd. to bym to olał, jeździł na serii. I wywalił te sprężyny w trzy diabły.
Pozdrawiam

jagucio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maj 2009, 17:24:10 »

Możesz mi powiedzieć co to za program??? I do czego służy, bo coś patrząc na 1szy rzut oka że mi się przyda...

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maj 2009, 19:07:22 »
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html Program służy do porównywania rozmiarów kół.