Autor Wątek: [Lantra J1] Czuć zapach benzyny w spalinach  (Przeczytany 7626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matunio20

• Gość
[Lantra J1] Czuć zapach benzyny w spalinach
« dnia: 08 Sierpień 2013, 23:55:55 »
Cześć. Lalka polakierowana, powoli składam, ale chce wyeliminować jeszcze jeden ból biednej. Czuć zapach benzyny w spalinach. Co może być tego powodem ? lambda została wymieniona, spalanie spadło, ale i tak dalej jest delikatnie podwyższone. co może być powodem zapachu wachy w spalinach ? czy da się jakoś wyregulować mieszankę na kolektorze ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2013, 00:06:26 »
Kolega mcdrive posiada taki silnik i sądząc po bojach jakie toczy z "bezduszną machiną" podzieli się zasobem swojej nie małej wiedzy.

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2013, 09:45:11 »
Witam, kolega mcdrive posiada lantre J2,a ja mam J1,  to calkiem inne silniki :)

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpień 2013, 17:01:41 »
Nie wiem czy takie same, wychodzi na to ze tak, ale napewno bardzo podobne, chyba rózniły sie tylko mocą o 1 KW, ale podaja różnie

ile ci i czego pali, oleju, benzyny, miasto czy trasa, styl jazdy, jakies dodatkowe spostrzezenia , usterki ??

hm na wikipedi piszą ze G4GM jest montowany od 1996r a więc jaki masz dokładnie kod silnika, jezeli g4gm to to musza byc te same silniki bo byś miał inny kod, zrób kilka zdjec z pod maski zobaczymy moze widac gołym okiem róznice

moze Kosmos2011 coś wygrzebie czy to ta sama jednostka czy nie

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2013, 22:38:31 »
ja mam silnik miśka, w profil uzupełnił mi sie z automatu, źle.. nie pamietam oznaczenia mojego silnik a w hyundaiu, ale w miśku jest to 4g67. J1 ma z drugiej strony motorownie co J2 :) to jeszcze ogarniam :) pali około 12 litrów w mieście, automat skrzynia, styl jazdy delikatny. czuć wache, chodzi mi o to, jak sie tego pozbyć..

[ Dodano: 2013-08-10, 22:35 ]
słuchajcie tak wpadlem dopiero na to, ze moze mam spóźniony zapłon,dlatego czuć benzyne w spalinach ? moze tak być >

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2013, 16:18:37 »
moze byc zapłon, miałem miska z silnikiem 1,5 8v i tez jarał 10l w miescie wiec 12 w automacie przy 1.8 to mniej wiecej norma, mi tez tyle pali benzyny

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2013, 13:12:48 »
Cytat: "matunio20"
mieszankę na kolektorze

Masz tam gaźnik, czy co??

Rozgrzej to auto porządnie i wtedy niuchaj (byle nie za długo)

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2013, 15:19:37 »
tam jest wielopunkt a nie gaźnik, a 4g67 były seryjnie montowane w lantrach z tego co wygoglowałem

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpień 2013, 00:18:00 »
wielopunkt, dokladnie to jest 4g67 , dzisiaj rozgrzałem ja, to benzyny czuć nie było, ale waliło mi dymem spod kolektora wydechowego (mozliwe ze olej wypalał bo leje mi uszczelka spod dekla) i potem wode w spalinach zobaczylem, odkręcam korek a tam masełko... ale wody Mi nie ubyla nic a nic.. stał z 2 miesiace przepalany tylko..

Hants

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpień 2013, 10:19:20 »
matunio20,  weź się wreszcie przejedź tym autem. Ale nie 2 km, tylko 50. Przewietrzysz tak wydech, wypalisz 'masełka', oleje i może znajdziesz więcej prawdziwych problemów.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień 2013, 12:07:31 »
Hants, dokładnie, takie gazowanie na podwórku i jeżdżenie dookoła komina mija sie z celem.. Spalanie 12 l w mieście? Normalka, pamiętaj że jest to strasznie stary konstrukcyjnie silnik, pamiętający jeszcze końcówke lat osiemdziesiątych.
W mojej J1 mo lifcie waliło benzyną cały czas - norma, w innych Lantrach tez tak miałem, taki urok starszych aut. Jechałeś kiedyś za Fiestą 1.1 mk3 bodajże z 92 r? Wytrzymać nie idzie i każda jedna ciagnie za soba ten smród. Ciągnąc dalej.. Nie ma takiej opcji jak woda w spalinach :|
Woda ma to do siebie że paruje przy wysokiej temperaturze i chyba nie jesteś z tych osób które widząc skroploną wode lejącą sie z wydechu mówią " Kurna, jeszcze uszczelke pod głowicą trza zrobić bo mi wode żłopie'

Hants

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2013, 02:40:17 »
Mi sié czasem troche wody wyleje z wydechu, ale to wina LPG, ktory spalajac zamienia sie glownie w pare wodna i CO2