Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192738 razy)

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #150 dnia: 11 Luty 2013, 21:01:16 »
Cytat: "Maolma"

[ Dodano: 2013-02-11, 20:21 ]
Zapomniałam napisać, że ja też jestem  pod wrażeniem ( ogromnym!!!!!!!!) spalania na poziomie 5,9 litra w mieście, zwłaszcza przy silniku 1,6. Ja mam 1,4 jeżdzę 2x12 km bez korków, sama jedna, bez bagażu z nogą z puchu i mam prawie 10l na setkę. Koledzy, powinnam może reklamować auto??? Dlaczego jedno auto jest takie a drugie takie? Chodzi może o ustawienie komputera?

Ostateczne spalanie obliczam wg. tego sposobu.
Po zatankowaniu do pełna należy wyzerować licznik kilometrów, a przy następnym tankowaniu (koniecznie do pełna) podzielić ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych kilometrów od poprzedniego tankowania i pomnożyć przez 100.
Przykład:  Od ostatniego tankowania przejechaliśmy  315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów, więc zużycie wyniosło: 23,25:315 = 0.0738095 X 100 = 7,38 l/100 km.
W porównaniu z danymi z komputera wychodzi zawsze jakieś 0,5l więcej benzyny ;-)
Dzisiaj już miałem cięższą nogę i spalanie wyszło po 24km wg komputera 6.9 na 100km czyli  uwzględniając  tolerancję  błędu komputera 7,4l na 100km

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Luty 2013, 21:08:18 »
Cytat: Maolma
Cytat: "KoTeK"

Kotku i co na to odpowiedział Hyundai? Aż 2 litry różnicy?
 A może pompa w dystrybutorze oszukała?
O co tu chodzi :shock:

.......... Ja mam 1,4 jeżdzę 2x12 km bez korków, sama jedna, bez bagażu z nogą z puchu i mam prawie 10l na setkę. Koledzy, powinnam może reklamować auto??? Dlaczego jedno auto jest takie a drugie takie? Chodzi może o ustawienie komputera?

w Hyundaiu oczywiście bełkot, że to niemożliwe, że spalanie podawane przez producenta to nie do końca jest tak..... itp. Zaproponowali aby z ich pracownikiem przejechać jakiś dystans i zobaczyć co wówczas pokaże elektronika. Oczywiście na wiosnę skorzystam z tej opcji gdy dalej będę pod ogromnym  :shock: wrażeniem spalania.
Temat spalania zawsze będzie wrażliwy - my użytkownicy zawsze będziemy z niego niezadowoleniu. W którymś zeszłorocznym wydaniu gazety Auto Świat czy Motor, nieważne która, czytałem o rozbieżnościach w spalaniu podawanym przez producenta, a faktycznym wynikającym z normalnego użytkowania. 20%, a nawet 30% zaniżanie to norma.
Kupując auto nie oczekiwałem spalania na poziomie producenta, ale uważam, że wielkość odchyłki 25-30% to nieuczciwość producenta.
Zdecydowałem się na silnik 1,6, a nie 1,4 jak Twój - bo różnica, co prawda katalogowa, to tylko 0,6 litra. Te parę kucyków więcej + moment uważam, że warte było te 0,6 litra  - tym bardziej, że Twoje spalanie niewiele różni się od mojego  :mrgreen:

[ Dodano: 2013-02-11, 21:12 ]
Cytat: jack55
Cytat: "Jack55"

Ostateczne spalanie obliczam wg. tego sposobu.

Po zatankowaniu do pełna należy wyzerować licznik kilometrów, a przy następnym tankowaniu (koniecznie do pełna) podzielić ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych kilometrów od poprzedniego tankowania i pomnożyć przez 100.
Przykład:  Od ostatniego tankowania przejechaliśmy  315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów, więc zużycie wyniosło: 23,25:315 = 0.0738095 X 100 = 7,38 l/100 km.
W porównaniu z danymi z komputera wychodzi zawsze jakieś 0,5l więcej benzyny ;-)
Dzisiaj już miałem cięższą nogę i spalanie wyszło po 24km wg komputera 6.9 na 100km czyli  uwzględniając  tolerancję  błędu komputera 7,4l na 100km

I tu kolegę zaskoczę..... :mrgreen: my też tak obliczamy, ale mój kalkulator nie toleruje po podzieleniu i pomnożeniu, aby pierwsza cyfra była mniejsza od 6 lub 7 (To chyba jakiś chińczyk  :mrgreen: )

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-16, 18:48 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #152 dnia: 11 Luty 2013, 21:18:23 »
W temacie - Przeglądy w IX20 strona nr.2
Cytat: "ix20hyundai"

Postanowiłem pojechać do Czech na przegląd ...
- Wgrano nowy soft do komputera i co spalanie spadło o 2 l . dla mnie totalny szok, w Polsce nikt o tym nie słyszał

Może tym tropem trzeba podążyć i "cisnąć" ASO a nawet centralę HMP

"Od ostatniego tankowania przejechaliśmy 315 km, teraz przy tankowaniu do pełna weszło do baku 23,25 litrów"
Można i tak...     23,25 : 3,15  =  7,38  
Jedno działanie mniej po wprowadzeniu przecinka po pełnych setkach kilometrów.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #153 dnia: 11 Luty 2013, 21:36:10 »
Cytat: "irekmiecz"

- Wgrano nowy soft do komputera i co spalanie spadło o 2 l . dla mnie totalny szok, w Polsce nikt o tym nie słyszał

Czytałem ten wpis wcześniej i bardzo się zastanawiałem, cóż takiego potrafią zrobić u sąsiadów, a czego nie mogą Polacy - przecież ten soft akceptuje chyba także klimat w Polsce, a może jest to tylko jakaś zbieżność. Jednak 2 litry robią ogromne wrażenie.
U mnie w salonie nic o czymś takim nie słyszeli - tak twierdzą.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #154 dnia: 11 Luty 2013, 22:26:04 »
Może jakoś zadziałać na wiosnę?
Ja przejechałam dopiero 500 km, ale będę tankować i  obserwować. Jak stwierdzę, że cały czas tak chla -  zgłoszę. Jak usłyszycie coś jeszcze więcej o tym " co komu  zrobili* w sofcie, i jaki był tego efekt, mówcie :!:

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Luty 2013, 08:10:18 »

Czytałem ten wpis wcześniej i bardzo się zastanawiałem, cóż takiego potrafią zrobić u sąsiadów, a czego nie mogą Polacy - przecież ten soft akceptuje chyba także klimat w Polsce, a może jest to tylko jakaś zbieżność. Jednak 2 litry robią ogromne wrażenie.

U mnie przy ostatnim przeglądzie wymieniono soft, stwierdzając że jeżeli w Czechach to i w Polsce, jak są to ogólne akcje Hyundai Europa.

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Luty 2013, 08:41:13 »
Cytat: "kri$"

U mnie przy ostatnim przeglądzie wymieniono soft, stwierdzając że jeżeli w Czechach to i w Polsce, jak są to ogólne akcje Hyundai Europa.

Możesz podać namiary na ASO, które to zrobiło? Albo podać wersję tego softu?
Dostrzegasz jakieś różnice?
Temat na pewno wart drążenia...

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Luty 2013, 09:42:40 »
Różnic na razie nie wyczuwam. Wersje softu: nie wiem jaka. Serwis po podpięciu samochodu do komputera stwierdza czy trzeba wymienić.
ASO w Mysłowicach.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Luty 2013, 22:21:20 »

NIe zgodzę sie z tym W ceałej europie były i sa akcje na ix20 ,elantre, i30 ( tylne zawieszenie)i ix35 .Tylko unas importer twierdzi że nic o tym nie słyszał.

Ja rozmawiałem z Hyundai.cz i skierowali mnie do opavy
Tłumaczcie sobie poprzez google

1  e-mail
Dobrý den,

s touto závadou jsme se ještě my tady v Opavě nesetkali. Na našem serveru Hyundai, to řešili kolegové, kteří provedli výměnu tlumičů z dieslového motoru.

Závada se již po výměně neprojevuje. Tutíž doporučuji, výměnu provést v autorizovaném servise.

S pozdravem,

Steinwirt Tomáš

REPREcar s.r.o.

Přemyslovců 344/6

Opava  - Jaktař

Tel.: +420737213495

2 e-mail
Dobrý den,  

záruku lz uplatnit i u nás v rámci pětileté záruky. Stačí poslat mail s termínem a my jsi tlumiče pro Vás zajistíme.

Objednávku můžete provést také telefonicky na čísle +420553716909

S pozdravem,

Steinwirt Tomáš

REPREcar s.r.o.

Přemyslovců 344/6

Opava – Jaktař

[ Dodano: 2013-02-12, 22:32 ]
http://www.spritmonitor.de sprawdźcie sobe ile palą ix20 w europie. Mój się nawet do tych wartości nie zbliża .Moje auto apli tyle co Kia venga 1.6  w mieście 11L

Offline matrixx

• HKP
  • **
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #159 dnia: 13 Luty 2013, 17:11:50 »
po przetłumaczeniu nadal nie wiem dlaczego amortyzatory od ix dieslowskiego montują u sąsiadów tylko odpłatnie,to nie jest żadna akcja sewisowa,zawieszenie jest dużo sztywniejsze i twardsze,i dodam jeszcze że ten opis jest na czeskim odpowiedniku forum hyundai . :?:  :?:

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #160 dnia: 13 Luty 2013, 18:03:46 »
bez płatnie na 100% dzwoniłem tam

Offline kri$

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #161 dnia: 13 Luty 2013, 18:21:32 »
Mogę po przeglądzie powiedzieć kilka słów, upłynęło trochę km.
Więc pierwsze spostrzeżenia po kilku dniach.
1) auto pracuje ciszej jak by z większą kulturą pracy, nie wiem czy to zasługa oleju MOTUL, czy nowego oprogramowania silnika, ale tak jest.
2) spalanie cały czas delikatnie ale spada, po zatankowaniu zaczął od 6,7 l, teraz jest 6,4 l, jazda praktycznie na tej samej trasie.
tyle po przejechaniu około 200 km.

Offline matrixx

• HKP
  • **
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #162 dnia: 13 Luty 2013, 18:39:51 »
Cytat: "lukasz.zst"

czyli na ładne oczy hehe   nikt w autoryzowanym servisie nie wymieni amortyzatorów na inne niż przewiduje producent , a tym bardziej do benzynowego wsadzi od diesla hehe

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Luty 2013, 12:02:12 »

Skoro bezpłatnie to dlaczego nie pojedziesz do naszych sąsiadów i nie zrobisz wreszcie porządku z usterką, którą opisujesz chyba na wszystkich forach motoryzacyjnych w necie.
lukasz.zst domniemywam, że ten drugi profil  "ix20hyundai" na HKP należy do Ciebie.Bo temat i styl pisania identyczny :-/
Co z Tobą ,cierpisz na rozdwojenie jazni czy jak :?:

[ Dodano: 2013-02-14, 12:04 ]
1) auto pracuje ciszej jak by z większą kulturą pracy, nie wiem czy to zasługa oleju MOTUL, czy nowego oprogramowania silnika, ale tak jest.
2) spalanie cały czas delikatnie ale spada, po zatankowaniu zaczął od 6,7 l, teraz jest 6,4 l, jazda praktycznie na tej samej trasie.

W Gdyni nic nie wiedzą o nowym sofcie także niezła amerykanka ;-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Luty 2013, 19:13:33 »
Cytat: "jack55"

Skoro bezpłatnie to dlaczego nie pojedziesz do naszych sąsiadów i nie zrobisz wreszcie porządku z usterką, którą opisujesz chyba na wszystkich forach motoryzacyjnych w necie.
lukasz.zst domniemywam, że ten drugi profil  "ix20hyundai" na HKP należy do Ciebie.Bo temat i styl pisania identyczny :-/
Co z Tobą ,cierpisz na rozdwojenie jazni czy jak :?:

[ Dodano: 2013-02-14, 12:04 ]

W Gdyni nic nie wiedzą o nowym sofcie także niezła amerykanka ;-)

CO ty gadasz ,lecz sie trochę o jakimś nicku, udowodnij to w Polsce jest to karalne  . Mówiłem nie raz czekam na sądowne rozstrzygniecie sprawy. PO drugie piszesz jak diler hyundaia