z tego co mi powiedział serwisant wymienia się taki osuszacz raz na dwa lata jeśli cały układ jest sprawny.
bzdury, nie ma potrzeby wymiany osuszacza jak układ jest szczelny. typowe naciagactwo.
Są auta gdzie osuszacze są niewymienne, raz na życie auta
[ Dodano: 2018-02-21, 12:14 ]Witam serdecznie,
Przyszedł czas, ze postanowiłem zrobić coś ze smrodkiem dobiegającym z nawiewów przy odpalonej klimatyzacji. Jako, że serwis Hyundaia życzy sobie za przegląd ponad 700 zł, a mało które serwisy niezależne zajmują się układami z nowym czynnikiem, moje pytanie brzmi : czy można to ogarnąć samemu ? Wymiana filtra, odgrzybianie ? (oczywiście nie mówię o uzupełnianiu czynnika).
I drugie pytanie : mówi się, że serwis klimatyzacji wiąże się z uzupełnieniem czynnika chłodzącego. Czy ten ma prawo ubywać z układu o ile układ jest szczelny ? Przeciez to nie jest płyn, który się zuzywa wraz z uzytkowaniem klimy.
pewnie, że samemu ogarniesz.
wystarczy wymienić filtr, odkurzyć nawiewy i komorę filtra. kup sobie odświeżacz klimy w spray-u ->to wystarczy. ważna rzecz to sprawdzić/udrożnić odpływy kondensatu z obudowy schładzacza aby woda nie zalegała. ew. można ozonowanie sobie gdzieś zrobić.
co do uzupełniania to układ powinien być szczelny i trzymać ciśnienie. ostatnio sprawdziłem w elantrze żony po 9 latach od kupna auta (samo auto ma 18lat!) -> ciśnienie i ilość czynnika wzorcowa tyle co fabryka nabiła.