Forum > i30 GD
[i30 GD] Czyszczenie - dezynfekcja parownika
wtom:
--- Cytat: "jareckialfa" ---z tego co mi powiedział serwisant wymienia się taki osuszacz raz na dwa lata jeśli cały układ jest sprawny.
--- Koniec cytatu ---
bzdury, nie ma potrzeby wymiany osuszacza jak układ jest szczelny. typowe naciagactwo.
Są auta gdzie osuszacze są niewymienne, raz na życie auta
[ Dodano: 2018-02-21, 12:14 ]
--- Cytat: "themadablues" ---Witam serdecznie,
Przyszedł czas, ze postanowiłem zrobić coś ze smrodkiem dobiegającym z nawiewów przy odpalonej klimatyzacji. Jako, że serwis Hyundaia życzy sobie za przegląd ponad 700 zł, a mało które serwisy niezależne zajmują się układami z nowym czynnikiem, moje pytanie brzmi : czy można to ogarnąć samemu ? Wymiana filtra, odgrzybianie ? (oczywiście nie mówię o uzupełnianiu czynnika).
I drugie pytanie : mówi się, że serwis klimatyzacji wiąże się z uzupełnieniem czynnika chłodzącego. Czy ten ma prawo ubywać z układu o ile układ jest szczelny ? Przeciez to nie jest płyn, który się zuzywa wraz z uzytkowaniem klimy.
--- Koniec cytatu ---
pewnie, że samemu ogarniesz.
wystarczy wymienić filtr, odkurzyć nawiewy i komorę filtra. kup sobie odświeżacz klimy w spray-u ->to wystarczy. ważna rzecz to sprawdzić/udrożnić odpływy kondensatu z obudowy schładzacza aby woda nie zalegała. ew. można ozonowanie sobie gdzieś zrobić.
co do uzupełniania to układ powinien być szczelny i trzymać ciśnienie. ostatnio sprawdziłem w elantrze żony po 9 latach od kupna auta (samo auto ma 18lat!) -> ciśnienie i ilość czynnika wzorcowa tyle co fabryka nabiła.
themadablues:
Czym dokładnie odkurzyć nawiewy ? Ten odświeżacz to w jakims konkretnym miejscu powinien stać ?
I jak udrożnić odpływy kondensatu ?
wtom:
1. odkurzacz z cienką ssawką (są takie do kupienia)
2. ustawiasz zgodnie z instrukcją preparatu, w pobliżu wentylatora na obiegu wewnętrznym
3. spod spodu auta, niestety trzeba się położyć :-P
themadablues:
3. I jak to tam znaleźć ? :)
zefirek:
Pozwoliłem sobie odświeżyć ten temat...
Nie znalazłem w tym wątku odpowiedzi na podstawowe pytanie:
Czy w i30 GD po wyjęciu filtra kabinowego jest bezpośredni dostęp do parownika?
A może trzeba rozkręcić pół samochodu, aby się do niego dostać?
Nawigacja
[#] Następna strona