Autor Wątek: [Accent LC] Gdzie są znaki rozrządu?  (Przeczytany 7487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mac0071

• Gość
[Accent LC] Gdzie są znaki rozrządu?
« dnia: 01 Sierpień 2013, 16:09:13 »
Cześć, mam problem z odnalezieniem znaków rozrządu dla górnego koła w accent 1.3 LC 2000r. na dolnym znalazłem oba znaki i jest ok, natomiast na górnym kole mam 2 znaki, a wokół koła nie mam wcale.

Czy ktoś posiada jakiś rysunek przedstawiający jak to ustawić? Przeszukałem całe google i nic nie znalazłem. Dodam, że u mnie są 2 koła (od wału korbowego i wałka rozrządu) oraz napinacz.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2013, 20:15:45 »

mac0071

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2013, 22:51:23 »
Dzięki Wielkie

Nie mam niestety aktualnie samochodu przed sobą, żeby się upewnić jak to wygląda, więc chciałbym jeszcze dopytać czy chodzi o to by w dziurce tego koła znalazł się jakiś znak? Myślę, że tak ale dla pewności pytam, jeśli miałeś z tym styczność to mógłbyś to potwierdzić?

A ja do tej pory sugerowałem się znakami po zewnętrznej części koła :)

I jeszcze jedno, dolne koło ma swój kątomierz na plastikowej pokrywie, jest tam z tego co pamiętam -20, -10, T, 0, 10, 20 . Ja się kieruję według znaku T, to chyba dobrze?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpień 2013, 00:02:14 »

Liczby na obudowie są do ustawiania zapłonu.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2013, 12:50:40 »
A trudno samemu wymienić pasek z napinaczem?
Trzeba coś wstępnie napinać na napinaczu czy wystarczy zgrać cechy na nowym pasku i wymienić napinacz?
Z rysunku wygląda to na bardzo proste w porównaniu z 16V.

mac0071

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2013, 14:41:05 »
Nic trudnego w tym nie ma, poza średnim dostępem, bo żeby wymienić rozrząd, trzeba odkręcić dolne koło pasowe (bardzo ciężko) oraz górne (nie od wałka rozrządu, tylko te trochę niżej), dodatkowo trzeba odkręcić łapę trzymającą silnik i wtedy silnik podnieść do góry, bądź karoserie opuścić na dół, oczywiście po uprzednim położeniu czegoś pod silnik, a to po to by było dojście do odkręcenia górnego koła pasowego o którym pisałem wcześniej.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2013, 17:51:47 »
Dam to do mechanika. A przy pkazji nie orientujesz się jak jest z napinaczem paska od klimy? jest to komplet  - nie rozbieralny?

mac0071

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2013, 23:53:15 »
Niestety w tym nie pomogę, do wymiany rozrządu nie musiałem tego ściągać, ale jeśli bardzo Ci zależy na znalezieniu odpowiedzi to albo poczekaj aż ktoś odpowie, albo sam podnieś samochód, ściągnij koło oczywiście od strony pasażera i następnie odkręć 2 wkręty (m6) i jeden plastikowy wcisk i będziesz miał wszystko na wierzchu.