Autor Wątek: [Accent X3] Zacisk hamulca  (Przeczytany 4771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marekn

• Gość
[Accent X3] Zacisk hamulca
« dnia: 27 Lipiec 2013, 17:23:47 »
Witam,czy tulejka oznaczona nr.1 na zdjęciu powinna być ruchoma czy na stałe?U mnie jest na stałe.Wymieniłem tarcze, klocki i grzeją mi się hamulce.Nie mogę sobie poradzić z tym problemem.Proszę o pomoc.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2af77649e5c0908.html

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2013, 21:38:24 »
Jak tulejka to napewno ruchoma. pewnie troche przyrdzewiala.
wybij, pewnie warto bedzie wymienic ja na nowa, ew. wyczyscic z rdzy i porzadnie nasmarować. warto przy okazji pewnie wymienic te gumki.

marekn

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2013, 07:19:35 »
Cytat: "doman76"
Jak tulejka to napewno ruchoma. pewnie troche przyrdzewiala.
wybij, pewnie warto bedzie wymienic ja na nowa, ew. wyczyscic z rdzy i porzadnie nasmarować. warto przy okazji pewnie wymienic te gumki.

Napisałeś tak jakbyś nie miał 100% pewności.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2013, 09:30:33 »
Jest ruchoma na bank. Weź to nawet na logiczne myślenie, jesli są gumki i tym bardziej w takim kształcie to muszą sie ruszać. Tłoczek podczas hamowania pracuje, czy hamując wysuwa się, a podcićnienie z pompy vacu zasysa go spowrotem. Jeśli masz zatartą którąś z tych prowadnic nie istotne czy na górze czy dole zawsze będzie coś nie tak, tłoczek nie będzie wracał i część klocka będzie dotykać tarczy.
Przerabiałem to ostatnio u siebie w Coupe, nic nie blokowało, ale miałem takie denerwujące obcieranie w tylnim kole. Okazało się że prowadnica zatarta, nie obyło się jednak bez palnika żeby ja poruszyć.

lukos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipiec 2013, 14:17:19 »
Tak to ma być ruchome. Inaczej jeden klocek prawie nie pracuje. Zacisk musi pływać

marekn

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipiec 2013, 20:46:22 »
Dzięki za pomoc.Jutro z rana biorę się za naprawę.

[ Dodano: 2013-08-07, 14:26 ]
Przy naprawie zacisków postanowiłem wymienić tłoczki hamulcowe.Z jednej strony była uszkodzona gumowa osłona.Okazało się że tłoczek jest trochę skorodowany.Kupiłem zestaw naprawczy:tłoczki plus uszczelnienia.Wszystko pięknie się wymienia prócz gumowej osłonki tłoczka.Za cholerę nie mogę jej wcisnąć w kanałek który jest w zacisku.Próbowałem to robić wsuwając razem z tłokiem.Przy wypchnięciu tłoczka uszczelka wysuwa się zwinięta w harmonijkę.
Ma ktoś opracowaną metodę wciśnięcia uszczelnienia i mi pomoże.Szkoda tak zostawić bo zaraz tłoczki będą korodować.Próbowałem wcisnąć cieniutkim wkrętakiem ale bez rezultatu.Proszę o pomoc i fachowe rady.