Autor Wątek: [Getz] [Getz] Problem z tylnymi hamulcami  (Przeczytany 4598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sliwa

• Gość
[Getz] Problem z tylnymi hamulcami
« dnia: 24 Lipiec 2013, 13:43:29 »
Od jakiegoś czasu podczas spuszczania hamulca ręcznego słychać pisk, podobnie dzieje się gdy puszczam hamulec roboczy (tylko i wyłącznie przy puszczeniu, jak wciskam to wszystko jest w porządku). Bębny mam nowe, niedawno wymieniane. Auto nie hamuje gorzej a dzieje się to od kilku tygodni. Po prostu sam dźwięk jest dość irytujący.

Jak na razie mechanik nie ma terminu by wziąć na warsztat mój samochód i zobaczyć co się dzieje. Miał ktoś podobny problem i wie co jest przyczyną? Może coś ze szczękami?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:47:54 przez Brt »

smoczo19

• Gość
Re: [Getz] Problem z tylnymi hamulcami
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipiec 2013, 18:25:00 »
Witam prawdo podobnie sprężyna ci obciera gdzieś .Jak hamujesz to się naciąga i jak puszczasz to gdzieś obciera.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2013, 00:00:30 »
Jeśli pisk byłby tylko przy ręcznym to może to http://www.drive2.ru/cars/hyundai/accent/accent_2nd_generation/heroin-szr/journal/288230376151847400 .

Napisz czy masz bębny czy tarczo-bębny.

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2013, 00:09:55 »
sliwa, jeśli dźwięk pojawia się i przy ręcznym i przy normalnym a ustaje po przyhamowaniu - ja obstawiam na 90% okładziny / klocki (jak pisał kosmos2011 - nie wiemy czy masz bębny czy tarczo-bębny). Pojeździj jeszcze trochę - powinno samo przejść jak się powierzchnia wytrze w tym miejscu :) Zacznij się przejmować jak zaczną Ci się grzać koła (ew. jedno z nich bardziej niż drugie) albo nie ustąpi (nie zacznie ustępować) po kilkudziesięciu km... wtedy sprawdź czy coś się nie zapiekło / nie odbija.

sliwa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2013, 16:22:15 »
Mam bębny, a co do pisku to nie jest słyszalny przy hamowaniu a wyłącznie wtedy gdy puszcze pedał hamulca albo zwolnię ręczny.