Forum > i30 FD
[i30] Jakie zimówki do i30 polecacie?
adrianc90:
--- Cytat: "bobekos" ---Ja bym polecił kierować się etykietą, poczytaj testy zimówek w necie i znajdź właściwe dla siebie. Ja kupiłem w zeszył roku przed zimą: Fulda Kristall Montero 3 185/65R15 88 T na przód bo na tyle mam dębice i mi na razie wystarczy...
--- Koniec cytatu ---
Również polecam te fuldy KM 3. Przejeździłem na nich całą zimę.
Po 1 są bardzo ciche. Latem mam uniroyale, bodajże 4 decybele więcej od fuldy a różnica jest bardzo duża. Szumią jak cholera, a fuldy nic.
Po 2 bardzo dobrze zachowują się na śniegu. Oczywiście kupiłem nowe i była to na nich pierwsza zima, ale nawet wjeżdżając w błoto pośniegowe praktycznie nie było czuć żadnego oporu, opona bardzo dobrze to odprowadzała. Po ubitym śniegu również bez zarzutu.
Naprawdę byłem pozytywnie zaskoczony, bo fulda to nie jest jakaś wysokiej klasy opona. To po prostu średniak.
karol0773:
Z Dębicy poszukaj :) są tak dobrej jakości, że po dwóch naszych "zimowo-letnich" sezonach są jak nowe
Adrian:
--- Cytat: "GRZECH" ---Skupiam sie ku Nokianach WR D4.
Ma ktoś może tę serię?
--- Koniec cytatu ---
Tę "zimę" przejeździłem właśnie na NOKIAN'ach WR D4 91T i mam jaknajbardziej pozytywne wrażenie. Opona warta swojej ceny. Na mokrym (kałuże itp.), według mnie trzyma się lepiej niż letnie Hankooki.
GRZECH:
Dziękuję za informacje.
A jak zimą się zachowują? Jak z hałasem podczas jazdy?
Lamele duże?
Super informacja o wodzie :), licze na tę zaletę.
Adrian:
Wg mnie opona ma dobrą przyczepność, ale zimą jeździmy bardziej zachowawczo. Na kopnym śniegu też daje rade, ale moje doświadczenie na tych oponach ogranicza się do zimy na ulicach Warszawy. Zima była słaba, to nie mam za wiele do powiedzenia.
Opona subiektywnie jest nieco głośniejsza niż letnie Hankooki, zwłaszcza przy temperaturach powyżej zera jest to zauważalne.
Lamele mi nic nie mówi, ale jeżeli pytasz o zużycie bieżnika to nie mierzyłem.
Nawigacja
[#] Następna strona