Autor Wątek: [Santa Fe CM] klimatyzacja nie chłodzi po stronie pasażera  (Przeczytany 11456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

santafanta

• Gość
piękne lato zawitało w Irlandii i chyba tylko dlatego zorientowałem się że klimatyzacja nie daje chłodnym po stronie pasażera. Nawiewy pozostałe czyli kierowcy i obydwa tylne działają dobrze, natomiast po stronie pasażera owszem dmucha ale ciepłym (jeżeli chcemy podgrzać) lub powietrzem w temperaturze wnętrza sampochodu. Podobnie jest z nawiewem na nogi - leci powietrze ale nie zimne. Nie ma znaczenia jak się nastawi klimatyzację - na dzieloną lub nie, efekt taki sam. Wydaje mi się że to może być jedna z zastawek od nawiewu od strony klimatyzacji więc moje pytanie czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się do tego dostać? - wielkie dzięki!!
(auto z kierownicą po prawej ale to chyba bez znaczenia)

Offline kosmos2011

• Giełda

santafanta

• Gość
[Santa Fe CM] klimatyzacja nie chłodzi po stronie pasażera
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2013, 13:59:21 »
dzięki Kosmos! zaraz to sobie druknę ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2013, 20:02:11 »
W tamtym temacie był jakiś trop, ale twórca tematu nie zakończył go więc czekamy na Happy End.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2013, 22:01:43 »
a z kolei u mnie na happy end sie nie zanosi... gadalem dzisiaj z mechanikiem i powiedzial ze jak do tego sie nie da dojsc od strony filtra kabinowego za schowkiem to wtedy to jest bardzo duza robota bo trzeba sciagnac cala deske rozdzielcza wiec tez spory wydatek. tu w Irlandii mamy piekne lato, takie ostatnio bylo 7 lat temu wiec moze sie okazac ze nie ma sensu naprawiac tego... klima chlodzi, a ze w jednym miejscu auta nie jest az tak fajnie jak w drugim to juz raczej jest male piwo ;)

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2013, 16:41:07 »
No właśnie.Też na razie olałem temat z uwagi na bardzo duży zakres robót i z pewnościa odpowiednią cene.A z uwagi na to,że trzeba deskę rozbierać to oddałbym auto raczej tylko do aso.Tym bardzie,że klima z tym felerem daje radę i tragedii jako takiej nie ma.Ale na pewno to kiedyś zrobie. :roll:

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2014, 10:06:29 »
witam,

wracam do tematu bo pojawila sie nadzieja na sukces. Bylem ostatnio u specjalisty od klimatyzacji, zrobijem serwis klimy i poprosilem tego pana aby rzucil fachowym okiem. On odkrecil kilka dekli od strony pasazera (w moim przypadku jest to lewa strona) i powiedzial ze jest dostep do silniczkow sterujacych klapkami nawiewow. Sprawdzilismy i generalnie kazdy silniczek cos robi gdy sie zmienia tryby nawiewu wiec wygladaja na sprawne, ale tenze mechanik powiedzial ze te niektore silniczki maja podwojne funkcje, i dzialania niektorych nie widac od zewnatrz tak ze ten sam silniczek moze nie tylko obracac klapke ale tez wypychac lub wciagac inna.

Moje pytani brzmi: czy jest ktos w stanie dokladnie powiedziec ktory silniczek nalezy w tym temacie sprawdzic (przypominam ze po stronie lewej nie leci zimne powietrze z klimatyzacji ale w temperaturze kabiny. Cieple leci bez problemu tak ze w zimie jest ok)

dzieki!

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwiecień 2014, 21:48:55 »
Siłownik nawiewu(odpowiadajacy za sterowanie nadmuchem miedzy prawą a lewą stroną)-tak to nazywał serwis w moim przypadku.
U mnie wszystkie nadmuchy też chodziły prawidłowo,oprócz sterowania stronami.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwiecień 2014, 22:30:15 »
dzieki Jaro!

[ Dodano: 2014-05-04, 11:49 ]
naprawione. kupilem silniczek i zamontowalem. historia jednak zawiera tez moral... poprzedni silniczek okazal sie sprawny ale plastikowy element prowadzacy popychacz klapki wykolejal sie i nie otwieral klapki w wyniku wyjatkowego partactwa kogos, kto zakladal zestaw glosnomowiacy nokii dla poprzedniego wlasciciela auta. popychacz klapki nie mial mozliwosci ruchu bo wyzej wymieniony partacz poprowadzil tamtedy kabel zasilajacy zestaw do telefonu... usunalem caly zestaw, zalozylem nowy silniczek i wszystko chodzi jak nalezy. jak mozna ciagnac kabel przez srodek mechanizmu popychaczy?!? tam akurat bylo mnostwo miejsca zeby to zrobic naokolo... wlos sie jezy na glowie... wiec moral - uwazajcie na partaczy "specjalistow"

pgaz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maj 2014, 13:47:03 »
Szkoda że foto relacji nie zrobiłeś bo to częsty problem, możesz opisać jak po kolei rozbierać ?

PS. na hyundai-forums.com wyczytałem, że warto przed kupieniem silniczka sprawdzić czy nie zaśniedziało złącze do silniczka.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maj 2014, 17:36:33 »
a widzisz, ja niestety nie pomyslalem ze silniczek moze byc dobry i wydalem 114 euro na sprowadzenie nowego z korei bez mozliwosci zwrotu, tak ze wstawilem nowy a stary wrzuce na ebaya bo dziala (chyba ze ktos z forumowiczow potrzebuje). ogolnie dostep jest latwy, wystarczy poluzowac panel ponizej lewarka aby odkrecic srube trzymajaca dolny panel przy nogach, i tez nad stopami jest kolejny panel trzymany przez 2 srubki. po odkreceniu tego nalezy usunac plastikowy element nawiewajacy powietrze na nogi (1 srubka) i wtedy lezac na plecach na podlodze, glowa gdzie zazwyczaj stopy, widzimy wszystko jak na dloni, dostep jest bardzo dobry. kupujac silniczek w autoryzowanym serwisie poprosilem o wydruk schematu wiec moge go zeskanowac i wrzucic na forum

mirekbrz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrzesień 2014, 12:15:04 »
To wrzuć kolego, bo ja mam problem z powietrzem zimno - ciepło. W sumie powietrze sam nie wiem ... raz wieje zimnem a raz ciepłem mimo ustawienia ciągle tak samo. Ciepło na pewno jak samochód porządnie sie nagrzeje, natomiast zimne leci rano na odcinku 10 km (tyle mam do pracy). Silnik nagrzewa sie po kilku kilometrach (2-3). Klima nie zmienia temperatury powietrza mimo nastawień od Lo do Hi. Prawdopodobnie jest to silniczek od ustawien klap zimne/ciepłe. Jeszcze niedawno było ok. Musiałbym zobaczyć czy da się to naprawić samemu czy trzeba cały kokpit rozwalać.

santafanta

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Wrzesień 2014, 18:32:03 »
no niestety nie mam juz schematow bo poszly na ebayu razem z silniczkiem, ale moge poradzic ze nie bedzie az tak zle jak sie poczatkowo wydaje. ja sam dlugo sprawe odwlekalem a okazala sie latwa do naprawienia i dostep jest w miare dobry od strony stop. radze zrobic tak - poodkrecaj oslony, te co sa po bokach i ponad stopami pasazera i kierowcy a nastepnie wmontuj sie z latarka w taki sposob aby twoja glowa byla tam gdzie normalnie stopy i zebys mogl zobaczyc wszystkie silniczki sterujace klapkami od nawiewow. teraz albo samemu albo z pomoca kogos, przy zapalonym silniku manipuluj temperatura i nawiewami we wszystkie strony i obserwuj silniczki. kazdy powinien sie ruszac. jak sie ktorys nie rusza albo nie popycha popychacza to jest problem. a nuz jest to cos blachego. u mnie bylo tak ze po tym jak juz (niepotrzebnie) kupilem nowy silniczek, okazalo sie ze stary sie rusza, ale popychacz sie wykoleil bo ktos poprowadzil tamtedy kabel do instalacji do nokii.

powodzenia