Autor Wątek: [Lantra J1] Pompa wody, czy jej żywot się już skończył ?  (Przeczytany 8809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pabl0

• Gość
Witam wszystkich. Dzisiaj rano jak odpaliłem samochód i udałem się do pracy zauważyłem wieeeelką plamę jakiegoś płynu pod autem. Po odpaleniu autka płyn ten leci z prawej strony silnika. Czy to jest pompa wody ? Słychać że coś "buczy" po odpaleniu.
Proszę o pomoc !!

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J1] Pompa wody, czy jej żywot się już skończył ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2013, 11:03:25 »
No to zapewne tak. Dokładnie obejrzyj od spodu, skąd leci. A jeśli wymiana pompy to rozważ wymianę od razu rozrządu bo to powiązane.

Pabl0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipiec 2013, 20:41:26 »
To na 100 % pompa. Tylko szkoda rozrządu bo robiony był nie dawno ;/ Nie da się tego jakoś obejść ? Przy wymianie pompy wymienić tylko pasek czy coś w tym stylu ?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2013, 09:04:31 »

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2013, 15:29:38 »
Oczywiście, że pasek można założyć ponownie, ale pod pewnymi warunkami - ma się krecić w tę samą stronę (!!!) i ma nie być zuzyty (w manualach są opisy na co zwracać uwagę i jak go testować). Jezeli przejechałeś ledwie 10 tyś. km z 60 tyś. na które ma wystarczać, to w czym ma być problem?

I tu taka uwaga, jesli pasek na widoczne nadżerki - to lepiej zmień mechaniora. Pasek po 5 tyś km wyglądał u mnie prawie jak nowy.

Rolkami się w ogóle nie martw - o ile nie wycieka z nich smar. Stan paska łatwo sam ocenisz po zdjęciu osłonki, biorąc oczywiście poprawkę, że będzie zafajdany płynem.

Pabl0

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipiec 2013, 00:10:41 »
No aż tak źle nie jest. Żadnych naderwań, uszczerbień i brudu. Suchutki pasek nie zafajdany smarem. Przeraziłem się bo mi majster krzyknął 780 zł za kompletny rozrząd i pompę wody. A samochód nawet teraz nie jest warty więcej niż 2,000 zł.

[ Dodano: 2013-07-19, 20:27 ]
Witam ponownie. Autko odstawione do majstra stoi i czeka na .... Pasującą pompę wody. Pompa przeznaczona do tego modelu nie pasuje, ma przesunięte położenia do śrub. Nie wiecie która pompa i od czego może tam przypasować ?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipiec 2013, 11:40:26 »
Czasem trzeba troche poszperać po rynku... Ja za moje dwie ostatnie pompy (oryginały, ale mitsu) nie zapłaciłem więcej niż 20 zł, ale długo przed wymianą szukałem ich na ebayu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipiec 2013, 19:11:37 »
Cytat: "Pabl0"
Nie wiecie która pompa i od czego może tam przypasować ?

Wpisz tutaj http://koreacat.ru/hyundai/ vin  zakładki Подобрать запчасти/ Двигатель/насос охлаждающей жидкости/ i tam odczytasz numer części - pompa wody

Jeśli jesteś pewien daty produkcji 1992 to wg tabelki 25100-33020 lub 25100-33011.

Masz silnik 4G61. Mitsubishi Colt 1.6 16V 88-92 ma taki sam więc też od tego modelu powinna pasować.

Pabl0

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipiec 2013, 14:32:13 »
A lancer nie miał takiego silnika ? Wiem że oby dwie marki są zbudowane na "podobnych" podzespołach .

Hants

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipiec 2013, 23:44:52 »
Nie Lancer tylko całe DSM.

Pabl0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipiec 2013, 10:55:03 »
No fakt. Byłem dziś w 4cars'ie po pompę. W końcu udało się znaleźć pasującą :) Samochodzik będzie dziś gotowy.
Dzięki wszystkim za pomoc :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipiec 2013, 21:05:56 »
Jak chcesz pomóc teraz innym to podaj: numer części (model), producenta i cenę nowej pompy. Wszyscy z góry dziękują.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipiec 2013, 02:32:32 »
Cytat: "kosmos2011"
Jak chcesz pomóc teraz innym to podaj: numer części (model), producenta i cenę nowej pompy. Wszyscy z góry dziękują.

A co sie bedzie meczyl? On juz rozwiazal problem.

ghhhrrr....