Forum > Lantra
[Lantra J1] Pompa wody, czy jej żywot się już skończył ?
Pabl0:
Witam wszystkich. Dzisiaj rano jak odpaliłem samochód i udałem się do pracy zauważyłem wieeeelką plamę jakiegoś płynu pod autem. Po odpaleniu autka płyn ten leci z prawej strony silnika. Czy to jest pompa wody ? Słychać że coś "buczy" po odpaleniu.
Proszę o pomoc !!
Złośnik:
No to zapewne tak. Dokładnie obejrzyj od spodu, skąd leci. A jeśli wymiana pompy to rozważ wymianę od razu rozrządu bo to powiązane.
Pabl0:
To na 100 % pompa. Tylko szkoda rozrządu bo robiony był nie dawno ;/ Nie da się tego jakoś obejść ? Przy wymianie pompy wymienić tylko pasek czy coś w tym stylu ?
felkner:
Hants:
Oczywiście, że pasek można założyć ponownie, ale pod pewnymi warunkami - ma się krecić w tę samą stronę (!!!) i ma nie być zuzyty (w manualach są opisy na co zwracać uwagę i jak go testować). Jezeli przejechałeś ledwie 10 tyś. km z 60 tyś. na które ma wystarczać, to w czym ma być problem?
I tu taka uwaga, jesli pasek na widoczne nadżerki - to lepiej zmień mechaniora. Pasek po 5 tyś km wyglądał u mnie prawie jak nowy.
Rolkami się w ogóle nie martw - o ile nie wycieka z nich smar. Stan paska łatwo sam ocenisz po zdjęciu osłonki, biorąc oczywiście poprawkę, że będzie zafajdany płynem.
Nawigacja
[#] Następna strona