Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Znikło podświetlenie zegarów

<< < (2/4) > >>

BMsw:
Rozebrałem zegary , i sprawdziłem kontrolką której jedną stronę złapałem masę a drugą dotykałem do ścieżek na zegarach, no jaśniej oczywistych rzeczy już nie umiem wyjaśnić.

maciekw:
:) sorry, że tak pytam, ale po prostu znam paru ludzi, którzy mierzyli napięcie pomiędzy stykami. W zależności od ich logiki, brak potencjałów określali tym, że mają dwa plusy albo dwa minusy. Chciałem wiedzieć, co dokładnie zrobiłeś :)

Teraz proponuję sprawdzić napięcie na kostce zasilającej. Kostka M15-2 pin 6 i pin 7 odpowiadają za podświetlenie zegarów (przewody zielono-pomarańczowy i czarno-pomarańczowy). Jeżeli masz tam 12V, to sprawdź, czy na folii ze ścieżkami na zegarach nie masz spalonej diody lub rezystora.
Przyjrzyj się schematowi SD-126 Indicators(3).

M15-2 jest na stronie CL-3. Jeżeli nie masz tych instrukcji to wejdź na http://doc.hyundai-autoclub.ru/santafe/ i tam znajdziesz rozwiązywanie elektrycznych problemów 2000 (65,5MB)

BMsw:
Dzięki wielkie kolego , będę szukał, a i adresik fajny podesłałeś , normalnie jak byś wiedział że mam do zabawy zmotaną ładę nivę  :-D

maciekw:
i z trabanta zrobisz mercedesa. wystarczy wymienić części ;)

BMsw:
Grzebałem , grzebałem w miedzy czasie zrobiłem podświetlenie jak w passacie czyli niebieskie z czerwonymi wskazówkami, aż niechcący stuknąłem kolanem w potencjometr do regulacji natężenia podświetlenia i na chwilę błysnęło oryginalne zielonkawe światełko. po wymianie potencjometra wszystko jest OK. ale zostawiłem i tak niebieskie podświetlenie  ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej