Autor Wątek: [Getz] [Getz] Auto wariuje  (Przeczytany 9551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xxxborys

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« dnia: 09 Lipiec 2013, 11:03:04 »
Witam! Otóż mam poważny problem z moim getzem 1.3 2004r. Sytuacja wygląda następująco autko od jakiegoś czasu przy odpalaniu na zimnym silniku wariuje tzn. jak odpalę autko to zaczyna strasznie trząść silnikiem, obroty falują a jak się wciska pedał gazu to nie reaguje dopiero tak po paru minutach jak autko pochodzi uspokaja się i wszystko jest ok. Autko ma instalacje gazową i dodam że jak odpalam go awaryjnie na gazie to chodzi jak pszczółka od razu bez żadnego problemu. Wszystko to się dzieje tylko i wyłącznie na zimnym silniku na benzynie, gaz śmiga idealnie. Po wielu próbach ustalenia przyczyny ręce zaczynają mi opadać bo byłem u kilku mechaników i żaden nie może ustalić przyczyny problemu. W autku wymieniłem:
-kable wysokiego napięcia
-świece
-sondę lambde
Sprawdziłem również ciśnienie na cylindrach,silnik krokowy to jest ok a po podłączeniu do komputera nie wywala żadnego błędu i wszystko pokazuje jak należy. Może ktoś z was miał podobny problem i mógłby coś doradzić będę wdzięczny chociażby za podsunięcie jakiegoś pomysłu co to może być.
Czekam na jakieś propozycje.

Edycja tytułu. tekla
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:53:22 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipiec 2013, 12:37:53 »
Jakieś 2 lata temu miałem podobne objawy. Mechanicy bezradni, błędów brak. Znalazłem jednak dobrego mechanika. Regeneracja przepustnicy (cokolwiek to oznacza) i samochód zaczął pracować normalnie.

felkner

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2013, 17:00:22 »

xxxborys

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipiec 2013, 18:26:14 »
Uzdatniacza do benzyny dolewałem ale nic się nie zmieniło. Zastanawiałem się również nad pompą paliwa (tylko zastanawiał mnie fakt czy na rozgrzanym silniku też nie powinna głupieć jeśli jest z nią coś nie tak) więc stwierdziłem że najpierw wyeliminuje inne możliwe przyczyny. Przeczytałem to co pisałeś o resecie komputera i jutro akurat mam trochę km do zrobienia wiec spróbuje jeszcze z tym. A jeśli chodzi o jazdę  na rezerwie to wiadomo zdarza się przy LPG wiec jak reset nie pomoże to uderzę w filtr paliwa.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipiec 2013, 19:03:07 »
Po pierwsze. Sprawdź TPS. Czujnik położenia przepustnicy. Wepnij się i sprawdź jakie sygnały podaje do kompa. Bez tego to jeśli odepniesz TPS to reakcja na gaz zerowa jest.
Dalej - może być wina instalacji gazowej. Zły, niepoprawny montaż lub pada kluczowy element - np. sterowanie którymś z wtryskiwaczy. Sygnał po sterowniku LPG na wtrysk gazowy jest a na podłączony za wtryskiwaczem lpg wtryskiwacz benzynowy już może nie być. Winna może być uszkodzona kostka-wtyczka przewodu wtryskiwacza. gaziarze lubią robić coś na siłę - byle szybciej i byle na odpierdziel. A co tam.

xxxborys

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipiec 2013, 23:34:40 »
Po resecie komputera przez 3 dni odpalał normalnie a teraz powtórka z rozrywki. Wychodzi na to ze LPG nie miesza, biorę się dalej za szukanie przyczyny.

R4ZOR

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipiec 2013, 21:19:53 »
Może tps ? -czujnik położenia przepustnicy lub krokowiec ?

toporek

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipiec 2013, 12:02:23 »
Mam podobnie. Jeśli chodzi o obajwy: zapalam silnik na benzynie, bo jest zimny i wrzucam wsteczny, wyjeżdżam z garażu (przez cały czas auto próbuje włączyć gaz), zamykam garaż i jak chcę wrzucić jedynkę to zaczyna się cyrk:) 1 dodaje gazu autem szarpie przy każdym odpuszczeniu sprzęgła, czasem zgaśnie. Jak dodaje maksymalnie gazu auto przyśpiesza, ale nie zamula i wyjeżdżam, szkoda tylko że podjazd na bardzo ruchliwą ulicę jest i czasem jest to niebezpieczne, bo jak stane w miejscu bez przegazowania to nie ruszy.

Facet od gazu powiedział, że żaden błąd mu nie wyskakuje w fazie przeskakiwania na gaz i rozruchu na benzynie, już się przyzywczaiłem, ale tak nie powinno być.

Kiedyś były systuacje, że na benzyne przed wyłączeniem silnika powinno się przełączyć, może w tym twki problem, nie próbowałem tego.

Instalacja LPG Tech+wtryski Hana czerwone+reduktor alaska ( może z tym lpg tech coś jest nie halo?)

Offline marrgoss

• Giełda
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2013, 15:09:07 »
To może być przepustnica  i jej czujnik.
Miałem kiedyś podobny problem w Fordzie Focusie.
Naprawa przepuchy pomogła.
Awaria krokowca powoduje raczej problemy na wolnym biegu, a zwłaszcza gaśniecie silnika i falowanie obrotów.
Jak się przygazuje nawet zimny silnik, krokowiec raczej nie ma nic do gadania i oddaje pole dla przepustnicy (bo on jest właśnie od wolnych obrotów na luzie).
Jeśli czujnik jest uszkodzony generuje błędy i silnik ma problem z obrotami.
Trzeba sprawdzić to kompem.
W F. Fokusie przepustnica to dość powszechna przypadłość.
Ogólnie, konstrukcyjnie powinna przepuszczać minimalną ilość powietrza ale z czasem mimo filtra powietrza uszczelnia się całkowicie bardzo drobnym pyłem.
Z doświadczenia użytkowników forum Focusa wynika, że jak mimo wszystko czujnik jest okej to pomaga przewiercenie milimetrowego otworu w samej klapce przepustnicy - obroty się ustatkowują, silnik nie gaśnie, pracuje i przyspiesza bez problemu.
Nie wiem jednak czy taki patent sprawdzi się w Getzie.
Może na początek trzeba spróbować przeczyścić zarówno nią jak i czujnik.
Z czujnikiem tylko delikatnie trzeba się obchodzić.

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Auto wariuje
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2013, 16:59:20 »
Z doświadczeń mojego taty w VW Passacie mogę potwierdzić, że takie same objawy były przy walniętej przepustnicy. Kupiliśmy używaną z wiadomo-jakiego-serwisu-aukcyjnego i po jej założeniu obroty są stabilne, autko jeździ normalnie.
Koszt 100-300zł