Forum > i30 GD
[i30 GD] Płyn do chłodnicy
GRZECH:
--- Cytat: "HMP" ---ale standardem w ASO jest koncentrat płynu chłodniczego
--- Koniec cytatu ---
Nie we wszystkich ASO.
U mnie w ASO jako płyn chłodzący leją Shella nie z koncentratu.
piwi:
Witam, planuję wymienić u siebie płyn chłodniczy, głównie ze względu na to że mam wrażenie że auto słabiej grzeje, ale też trochę dla profilaktyki. Dodatkowo chcę także użyć jakiś środek do wyczyszczenia układu. W związku z tym mam dwa pytania:
- Gdzie znajdę korek/zawór spustowy pod chłodnicą? Po wstępnym rozeznaniu nie widziałem tam nic, dostęp jest trochę słaby od dołu, a chciałbym stary płyn spuścić jakąś rurką, żeby nie zostawić połowy pod samochodem.
- Jaki środek do czyszczenia uķładu chłodzenia polecacie?
Generalnie będę wdzięczny za wszelkie rady odnośnie wymiany płynu i czyszczenia układu.
z góry dzięki.
Pozdrawiam, Piotrek
kosmos2011:
Do czyszczenia kup preparat którego nie trzeba spuszczać od razu (paradoks jak spuścić gdy układ jest po ciśnieniem).
piwi:
Tzn. jak najlepiej spuścić cały płyn? I pytanie czy spuszczać płyn zimny czy rozgrzany do temp. roboczej?
Zastanawia mnie jeszcze ten korek do spuszczenia płynu, gdy go zacznę odkręcać to np. gorący płyn tryśnie mi na ręce czy zacznie on płynąć w dół? Chciałbym ten płyn spuścić przez jakąś rurkę żeby wszystko poszło prosto do jakiegoś zbiornika.
Krzysiek:
Też planuje wymienić płyn czy mogę zalać układ borygiem Alu Formuła (glikol etylenowy) 5L koszt 50zł
Nawigacja
[#] Następna strona