Autor Wątek: [Santa Fe CM] Zamykanie/otwieranie auta z pilota, jedne drzw  (Przeczytany 12790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kuba112004

• Gość
Witam

Mam następujący problem

Santa fe 2007 rok

Gdy chcę zamknąć/otworzyć auto z pilota wszystkie drzwi reagują zaś drzwi pasażera od strony kierowcy nie reagują, ani się nie otwierają, ani zamykają.

Co może być przyczyną? Miał ktoś podobny problem?

ed. tytuł, int. tekla

maciekw

• Gość
[Santa Fe CM] Zamykanie/otwieranie auta z pilota, jedne drzwi nie reagują
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2013, 22:03:54 »
sprawdź, czy siłownik dostaje napięcie przy zamykaniu/otwieraniu. możliwe, że przerwał się kabelek w peszlu między drzwiami a nadwoziem.

kuba112004

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2013, 13:07:06 »
Dzięki, sprawdzę.

Jeszcze mam problem z klapką od wlewu paliwa, która powinna otwierać się na przycisk a tego nie robi - po prostu nie reaguje, gdzie może leżeć przyczyna?

Po przecinkach stawiaj spacje, przed znakami zapytania nie (: tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2013, 19:50:04 »
Cytat: "kuba112004"
Jeszcze mam problem z klapką od wlewu paliwa

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3882

tomasholter

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipiec 2013, 14:05:08 »
hej, naprawiles juz zamykanie drzwi, bo ja mam to samo drzwi pasazera za kierowca nie zamykaja sie . jakbys mogl pomoc to zgory dziekuje.
a ha , prad raczej dochodzi bo ten przycisk Lock przy zamykaniu troche reaguje tylko jakby mial za malo sily zeby sie zamknac i otworzyc.
pozdrawiam

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipiec 2013, 08:46:42 »
no to może być wina siłownika, ale także przerwanego przewodu, który 'lekko' się styka, przy próbie zamknięcia iskrzy i nie zdąży zamknąć zamka. Sprawdź czy jest różnica przy drzwiach otwartych na różną szerokość. Najlepiej powtórz kilka razy wszystko od drzwi zamkniętych do maksymalnie otwartych i znów zamkniętych. Jeżeli zamek będzie się inaczej zachowywał w różnych położeniach (raz zamyka, raz brak reakcji) to raczej przewody.

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipiec 2013, 16:10:20 »
Mam to samo z drzwiami pasażera przód.Wybieram sie do kolegi- blacharza- lakiernika,żeby to opanować,ale jakoś jeszcze nie wyruszyłem.Jest niekiedy tak,że zamkną te drzwi ręcznie a otworzą sie z pilota tak,że u mnie to chyba niedomagający siłownik jest przyczyną awarii.

[ Dodano: 2013-09-14, 13:29 ]
Właśnie jestem po wizycie u kolegi blacharza.
Z drzwiami to jest tak,że nie ma tam żadnego osobnego siłownika tylko jest cały moduł zamka drzwiowego,który jest nierozbieralny(zgrzewany punktowo plastik).Kolega to jednak porozwiercał i otwarł.Za cały mechanizm otwierania i zamykania odpowiada silnik elektryczny.Zasilanie na nim jest tylko po prostu siły mu brakuje.Samego silnika sie nie dokupi,a z używkami nie wiadomo jak się trafi.Był kolega z tym silnikiem u elektryka,który powiedział,że albo szczotki do wymiany,albo podobny silnik dopasuje,ale z uwagi na to,że auto w poniedziałek potrzebuję musieliśmy to poskładać z powrotem.Za dwa tygodnie będę miał wolne to oddam wóz na dłużej do naprawy,bo bez tego modułu zamka sie drzwi nie zamknie,a samego silnika nie ma co oddawać z uwagi na konieczność przeprowadzania prób podczas naprawy.

wojtass

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwiecień 2014, 12:24:25 »
Witam
Mam podobny problem z drzwiami a raczej mechanizmem zamka centralnego w drzwiach kierowcy-otwieranie I zamykanie nie działa z pilota ani z klucza
Dowiedziałem się że mechanizm centralnego jest zużyty I trzeba go wymienić
Udało mi się tanio dostać nowy mechanizm od dealera Hyundai-a
W przyszłym tygodniu go wymienie   I mam nadzieje że problem zniknie
Pozdrawiam Wojtass

automanius

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2014, 19:10:30 »
Witam kolego miałem to samo i ten silniczek który tam jest (zabawkowy) musisz rozebrać i tam między jedną ze szczotek jest kawałek płytki drukowanej taka kostka myślę że służy jako bezpiecznik musiałem go wyjąć i zastąpić go kawałkiem miedzianej blaszki i jest ok, przesmaruj też tą linkę żeby lekko chodziła. :lol:

Offline ziutek 1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Styczeń 2019, 21:26:11 »
halo ,ja mam problem z centralnym zamkiem ,otwiera a nie zamyka .dodam że wszystkie zamki sprawdziłem i są sprawne .

[ Dodano: 2019-01-22, 20:50 ]
witam .długo czekałem na pomoc ale dałem sobie radę .okazało się że przekaźnik zamykania padł ,po wymianie wszystko wróciło do normy ,centralny hula :-)