Autor Wątek: [Getz TB] Płyn do chłodnic 1.5 CRDi  (Przeczytany 8100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sharpoi

• Gość
Płyn do chłodnic 1.5 CRDi
« dnia: 02 Lipiec 2013, 23:02:14 »
Czy wie ktoś jakim oryginalnym płynem zalewne były chłodnice w Gacku? Wizualnie wygląda na zielony(raczej na pewno nie jest to borygo eko bo  eko jest na bazie gl.propylenowego), a zalecany jest 40% r-r gl.etylenowego.
P.S. Mam jeszcze troche G12+ różowy pozostałość po fabiszonie, jutro ucyrkam troche tego z chłodnicy i wymieszam z G12+. Wnioski przedstawię jutro:)

[ Dodano: 2013-07-03, 12:23 ]
Przedstawie wnioski z moich doświadczeń:
Wczoraj ten płyn w chłodnicy wydawał mi sie zielony a dzisiaj jak odlałem z 50ml do literatki wygląda na taki niebieskawy-morski, mniejsza z tym dolałem do niego też 50ml koncentratu różowego G12+ WYMIESZAŁY SIĘ ZNAKOMICIE kolor pozostał taki niebieskawy. Także koncentrat napewno nie pójdzie na zmarnowanie :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:50:16 przez Brt »

felkner

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2013, 13:17:11 »

sharpoi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2013, 11:49:48 »
Cytat: "felkner"
a ja za 50 zł kupił bym 5 litrów nowego koncentratu i zrobił 9 litrów płynu na ponad -35 i zrobił całościową wymianę .  Wtedy zostaje dolewka tego samego płynu

Każdy płyn jest taki sam i ma takie samo zadanie chłodzić silnik i w zimie nie zamarzać. Płyny różnią się od siebie tylko substancją aktywną w moim przypadku ma to być glikol etylenowy w przypadku płynów tzw. eko jest to gl. propylenowy a eko dlatego bo nie jest trujący wiadomo że gl. propylen. stosuje się nawet w lekach, a niestety gl.etylenowy już 100g oczywiście czystego powala człowieka.
Dlatego jeżeli po zbadaniu testerem płyn wykazuje odpowiednią temp. (np. jak u mnie ok-27) nie ma najmniejszego sensu go wymieniać takie jest moje zdanie.
P.S i 50 zł zostaje np na kino  :mrgreen: