Forum > Getz

Jaki olej?

<< < (2/3) > >>

robaszek127:
A czy nie lepiej dać właśnie olej 5W40 bo podobno na nasze warunki jest najlepszy. Te 5W30 są oszczędne ale coś mówili, że sa do temperatury 30 stopni a u nas latem w mieście jest bardziej gorąco.
Co do olejów też szukałem coś ale do benzyny w syntetyku niedrogo bo na półsynetyku elfie stukają popychacze, szczególnie zimą.
W markecie teraz była promocja na lotos syntetic i kupiłem 2 banki po 45 i 50zł. Może to nie castrol ale cena okazyjna bowiem  na allegro taki olej kosztuje tyle:http://allegro.pl/lotos-traffic-turbo-diesel-5w-40-4l-warszawa-torun-i3350458550.html
Chyba większość teraz olei jest zarowno do benzyn i ropniaków dlatego mają oznaczenia klas SJ/CF itp.
Niedrogo też są w 5L bankach na allegro reklamowane ostatnio total syntetyk po jakieś 80-90zł .

sharpoi:

--- Cytat: "robaszek127" ---Te 5W30 są oszczędne ale coś mówili, że sa do temperatury 30 stopni a u nas latem w mieście jest bardziej gorąco.

--- Koniec cytatu ---

Masz jak najbardziej racje 5w oznacza temp w zimie a 30 w lecie (temp otoczenia) i u nas w kraju 30 stopni rzadko jest przekraczane. Czyli zakupiłeś Lotosa w poniaku miałem lotos gaz mineralny i nie brał ani grama od wymiany do wymiany czyli przez rok i 8000km - jeżdżony dużo nie był a przebieg miał 191kkm

robaszek127:
Akurat o lotosie zielonym mineralu mam najgorsze wspomnienia i raczej już nigdy go nie wleje. W maluchu ten olej był kiepski, rzadki jak woda i bral go silnik. Wymienione na castrola gtx z ciężarówki od razu silnik maluszka mniej bral oleju i smarowanie na rozgrzanym silniku nie paiło się lekko.
Promocja była w tamtym tygodniu w Realu  i za 8L oleju 5W40 dac 95zł raczej fajana oferta. Zobaczę jak z zużyciem tego lotosa będzie.

sharpoi:

--- Cytat: "robaszek127" ---Akurat o lotosie zielonym mineralu mam najgorsze wspomnienia i raczej już nigdy go nie wleje.
--- Koniec cytatu ---
Ja pisałem o lotosie gaz też mineralny ale Lotos Gas. Poniak śmigał na nim beż żadnych ubytków jak na taki silnik wydaje mi się że nasze oleje lotos są jak najbardziej ok.

felkner:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej