Forum > Getz

Jaki olej?

(1/3) > >>

sharpoi:
Witam.
Getz CRDi 2008 100kkm z instrukcji olej ma spełniać norme B4, ale strasznie mnie kusi na olej z normą B5: Total ineo ecs 5w30 lub ELF Evolution SXR 5w30. Czy jak na ten przebieg oleje full syntetyk będą odpowiednie czy nie powinienem zalać półsyntetykiem? Temat o olejach był ale nic konkretnego nie pisze poza shell 5w40.
Ciekawi mnie może ktoś jeździ na podobnych parametrami olejach, czekam na informacje bo wymiana zbliża się filtr zakupiony zamierzam sam wymienić w poniaku w garażu w kanałku schodziło 15 min, myśle że i tu dam rade, a propos filtra to prawda że obudowa może być przykręcona w rękach tzn.nie za silno ?

kosmos2011:
O tym czy stosować syntetyk nie świadczy przebieg tylko stan silnika (np.czy nie pobiera zbyt dużej ilości oleju). W instrukcji jest napisane norma B4 lub wyższa więc skąd u Ciebie wątpliwości. Reasumując olej 5W30 B5 jak najbardziej się nadaje.

sharpoi:
Witam.
Auto posiadam 2 tyg i nie wiem czy pobiera olej wiem że norma b5 jest ok tylko chciałem dowiedzieć się czy ktoś śmiga na takich olejach?Wiem że rzadszy olej silnik może więcej połykać i chyba zaryzykuję i zaleje którymś z nich.

Złośnik:
Mam Lalkę z silnikiem o przebiegu 190tys. km.
Zrobiłem uszczelnienie od góry (wymiana pokrywy i uszczelki) i od dołu (wymiana miski i uszczelnienie). Od 30tys. śmigam na Valvoline DuraBlend 5W40. Nie zauważyłem niczego poza lepszą pracą silnika. W momencie kupna czyli przy 125tys. km silnik miał wlany kisiel o gęstości 15W. Bardzo mi się to nie spodobało i stopniowo przeszedłem na 5W po uszczelnieniu silnika od góry i dołu. Nie kopci, nie pije choć wydawało się, że będzie ale to przez to, że uszczelka pod pokrywą puszczała soki i miska która walczyła z rdzą i chyba kiedyś z kilkoma większymi śpiącymi...... progami zwalniającymi. Wszystko gra. :) Polecam.

sharpoi:
Przymierzałem się do tego valvolina jeszcze do Skody bo ma norme 505.01 ale ostatecznie zalałem skodzine mobilem 3000XE, a teraz poczytam i zastanowie się nad nim. Tak na szybko lukając znalazłem coś takiego http://allegro.pl/valvoline-durablend-fe-5w30-4l-a5-b5-certyfikat-i3335816131.html tylko na stronie valvoline w specyfikacji nie piszą że posiada B5 na innych aukcjach raz tak raz nie i bańka 4L Ciekaw jestem czy ma to B5?

Na stronie valvoline w info o produkcie jest napisane że posiada A5/B5-10 to 10 pewnie oznacza że otrzymał ją w 2010 no i znalazłem bańke 5L cena 120 zł troszke dużo :(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej