Autor Wątek: [Getz] [Getz] pykanie w silniku  (Przeczytany 8408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maniek2313

• Gość
[Getz] pykanie w silniku
« dnia: 23 Czerwiec 2013, 14:15:35 »
witam
posiadam Getza 1.3 benzyna bez gazu 2004r
ostatnio coś zaczęło pykać regularnie po 4 razy krótki odstęp i znów 4 razy
nie pyka cały czas tylko czasami się pojawia
pomyślałem że to może zawory ?
czy jest jakaś regulacja ?? ręczna, automatyczna ??
czy to może całkiem co innego ??
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:00:53 przez Brt »

Offline Andy

• Giełda
Re: [Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwiec 2013, 13:25:13 »
Cytat: "maniek2313"
witam
posiadam Getza 1.3 benzyna bez gazu 2004r
ostatnio coś zaczęło pykać regularnie po 4 razy krótki odstęp i znów 4 razy
nie pyka cały czas tylko czasami się pojawia
pomyślałem że to może zawory ?
czy jest jakaś regulacja ?? ręczna, automatyczna ??
czy to może całkiem co innego ??
pozdrawiam

Nie wiem jakie to pykanie, ale w 1.3 z 2004 luzu na zaworach nie trzeba samemu regulowac (w przeciwienstwie do wersji 1.1 ). A nie masz tego na zimnych silniku?

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwiec 2013, 23:15:52 »
A może rano po zapaleniu to tak stuka czy tez na ciepłym?
U mnie zaczęły postukiwać popychacze po wymianie oleju na elfa 10w40.

maniek2313

• Gość
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwiec 2013, 20:17:59 »
pyka jak odpalę ale nie zawsze
pojawia się w czasie jazdy np przy 80km/h chwile i znika
pojawia się np przy 90km/h wystarczy wcisnąć sprzęgło poczekać aż zejdzie z obrotów z powrotem puścić sprzęgło i już nie pyka
pyka kiedy się mu zamarzy bez żadnej zależności

eLuke

• Gość
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2013, 14:26:43 »
Witam.
Odświeżę trochę temat. Mam ten sam model Getza (1.3, benzyna, 2004) i podobny, ale może nie ten sam problem. W moim przypadku nazwałbym to lekkim "postukiwaniem" w silniku. Przy otwartej klapie wydaje mi się, że dochodzi z głowicy. To jest mniejszy stukot niż ten "klasyczny" od zaworów po uruchomieniu zimnego silnika (który to stuk zaworów ustaje chwilę po starcie jak olej dotrze tam gdzie trzeba).
Dodam, że w temacie mechaniki samochodowej jestem laikiem. To moje postukiwanie pojawia się po nagrzaniu silnika, jest słyszalne na wolnych obrotach, cichnie przy ok. 1700 obrotach (albo już go nie słychać bo zlewa się z dźwiękiem silnika - trudno wyczuć).
Poziom oleju w porządku, olej wymieniałem cztery miesiące temu. Na przewodach WN i świecach jeżdżę dokładnie 3 lata (przejechane w tym czasie jakieś 25 tys. km).
Nie wiem czy mam się tym tym przejmować i zawracać głowę mechanikowi, czy np. zmienić świece i kable i zobaczyć czy będzie poprawa.

maniek2313,  czy Twoje "pykanie" udało się zlokalizować i wyeliminować?

Cytat: "robaszek127"
A może rano po zapaleniu to tak stuka czy tez na ciepłym?
U mnie zaczęły postukiwać popychacze po wymianie oleju na elfa 10w40

robaszek127, czy Twoje postukiwanie popychaczy ustało, czy robiłeś coś z tym?

Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2013, 17:21:00 »
Stukanie popychaczy powinien załatwić lepszy olej i kupiłem syntetyk lotos z promocji markecie ale na razie nie wymieniam.
Stukać może wiele rzeczy. Nawet łozysko jakieś, coś w skrzyni itp więc ciężko dojść często i trzeba jeździć.

Offline Andy

• Giełda
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2013, 08:57:52 »
U mnie zaczelo delikatnie stukac, jak samochod mial okolo 50 tys. km. przebiegu i tak juz sobie cyka od 100 tysi. Nasila sie, jak jest zimny silnik (zima), po chwili (jak sie nagrzeje albo wylacze i wlacze pare razy silnik)  przestaje stukac. Jak byl na gwarancji probowalem cos z tym zrobic w serwisie ASO, ale efekt wlasciwie byl zaden.

eLuke

• Gość
[Getz] pykanie w silniku
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2013, 12:04:02 »
Cytat: "Andy"
U mnie zaczelo delikatnie stukac, jak samochod mial okolo 50 tys. km. przebiegu i tak juz sobie cyka od 100 tysi. Nasila sie, jak jest zimny silnik (zima), po chwili (jak sie nagrzeje albo wylacze i wlacze pare razy silnik)  przestaje stukac. Jak byl na gwarancji probowalem cos z tym zrobic w serwisie ASO, ale efekt wlasciwie byl zaden.

Stukanie po uruchomieniu na zimnym silniku to norma - jak chwilę popracuje w oleju to przestaje. W moim przypadku chodzi o stukanie (mniejsze niż to po starcie na zimnym), które pojawia się po nagrzaniu silnika i jest słyszalne na wolnych obrotach.

[ Dodano: 2013-08-13, 16:31 ]
Po wczorajszej wizycie z autem u p. doktora i osłuchaniu z użyciem stetoskopu stwierdzono stukanie samoregulatora hydraulicznego zaworu wydechowego na drugim cylindrze (czy jakoś tak). Zdaniem mechanika można z tym żyć, jedynie stukanie będzie narastało. Najlepiej wymienić. Oczywiście komplet, żeby nie otwierać znowu, jak się odezwie kolejny popychacz - ale to zależy od podejścia użytkownika.
Teraz muszę upolować jakieś niedrogie 12 szt. samoregulatorów i umówić się z mechanikiem na wymianę.