Autor Wątek: [Lantra J2] Klimatyzacja. Czy działa poprawnie ?  (Przeczytany 15507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GRZECH

• Giełda
[Lantra J2] Klimatyzacja. Czy działa poprawnie ?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lipiec 2013, 23:41:22 »
Hmmm, wobec takiej temperatury, to pewnie na szybach masz szron... a co za tym, nie powinieneś nic widzieć. Czy to czasem nie pomiar instalacji klimy czy coś podobnego?
Z mojego doświadczenia, temperatura powietrza z klimatyzacji jest uzależniona od temperatury zewnętrznej. Klimatyzacja schładza powietrze o około 20oC (przyjmuje się że jest dobrze dla różnicy 15 oC).
Przy temperaturze zewnętrznej ~25 oC z klimy mam nawiew 6 oC, co powoduje zaparowanie szyby od zewnątrz. Zatrzymanie się na światłach itp. potęguje te zjawisko do połowy przedniej szyby oraz szyb bocznych.
Więc widzę że coś ma u Ciebie -20oC ale uważam że nie jest to racjonalne... bo musiał byś jeździć z oblodzoną szybą.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lipiec 2013, 10:01:08 »
Fotoszop i tyle.   :-P

:mrgreen:

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lipiec 2013, 10:33:14 »

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lipiec 2013, 22:06:17 »
zanim powietrze z kratek doleci do twarzy przy temperaturze np. dzisiejszego dnia zdąży podnieść temperatury gdyby miało wiać 5 czy 10 stopni to wiele by nam ta klima nie dała

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lipiec 2013, 00:05:45 »
Cytat: "NieAmator"
zanim powietrze z kratek doleci do twarzy przy temperaturze np. dzisiejszego dnia zdąży podnieść temperatury gdyby miało wiać 5 czy 10 stopni to wiele by nam ta klima nie dała

i tu się bardzo mylisz :)
Chyba nigdy nie otwierałeś lodówki (nie zamrażarki), bo gdybyś to kiedykolwiek uczynił to z odległości czuć chłodem, a co dopiero dodatkowo nadmuch.
Więc nie pisz bzdur, że powietrze jak do mnie dotrze będzie ciepłe  :mrgreen:
Powiem tak... te 10 oC jest dla mnie czasem uciążliwe nie ze względu na pasażera, który zakręca nawiewniki ale ze względu na parującą szybę muszę ograniczać nawiew.

Zamrażarka - zamrażalnik (: tekla

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Lipiec 2013, 13:26:53 »
panowie jak może szyba zaparowac od klimatyzacji? kompletna bzdura, własnie ten kto ma klimatyzacje to wie ze klima wyciaga wilgoc z powietrza i jak ma sie zaparowane szyby , to włacza sie klimatyzacje aby osuszyc wnetrze pojazdu! kilka minut na właczonej klimie i wszystkie szyby które były zaparowane są juz suche !

Hants

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lipiec 2013, 14:05:31 »
Na postoju - możliwe zaparowanie od zewnątrz..

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lipiec 2013, 18:55:04 »
GRZECH, ludzie nawet nie chce mi się tego tematu kontynuować wasza sprawa skoro wy wiecie lepiej od kogoś kto serwisuje klime i zjadł na tym zęby

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lipiec 2013, 19:23:59 »
od zewnatrz mozliwe ale nie realne bo by musiało byc grubo na minusie w srodku aby szyby były duzo zimniejsze jak zewnetrzne otoczenie

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipiec 2013, 23:24:19 »
Może nie mam super sprzętu z błędem 0,5% ale błąd rzędu 1 oC uznaję do przyjęcia.

Różnica 18 oC, temperatura w aucie mierzona przy nawiewnikach przy podszybiu (tam na wylocie leżał termometr), czas przejazdu: 20 minut 15km.
Realne  :lol:

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lipiec 2013, 07:56:26 »
w momencie parownia szyby klima przestaje działać szron z parownika odtaje dlatego parują szyby. Klima osusza powietrze dlatego po jej włączeniu moment i wszystkie szyby są suche. Gdy będę miał chwilke na poobijanie się w pracy to będę wrzucał foty jak auta chłodzą. Czekam aż jakiś Hyundai podjedzie wtedy zobaczymy jak inne H chłodzą

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lipiec 2013, 11:35:21 »
w momencie parownia szyby klima przestaje działać szron z parownika odtaje dlatego parują szyby.

Szyby bez załączonej klimy zawsze będą parować jak będą sprzyjające warunki.
Pojawi się niezależnie czy klima działała wcześniej czy też nie.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lipiec 2013, 17:34:15 »
tak ale ja piszę że gdy klima chodzi nie może parować szyba

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lipiec 2013, 22:23:06 »
tak ale ja piszę że gdy klima chodzi nie może parować szyba

Tak, nie może parować szyba od środka  :lol: