Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster

[Tiburon] Pamięć radia

(1/3) > >>

mephisto:
Chłopaki mam tak problem że nie mam pamięci radia. Jest tak, jakbym aku odpinał za każdym razem jak zgaszę i zapale auto bez znaczenia na jak długo. Gdzie mam zacząć szukać problemu?

ort. tekla

Timon:
Masz podpięte podtrzymanie pamięci razem z zasilaniem radia do zasilania.

Generalnie każde radio ma dwa rodzaje napięcia na kostce. Jedno, które jest podłączone cały czas (napięcie podtrzymujące), a drugie, które jest tylko po przekręceniu kluczyka. To jest zrobione po to by nie rozładowywać akumulatora radiem na zgaszonym silniku (wtedy prąd ciągniesz tylko z aku).

Kolorystycznie w kostce ISO będziesz miał dwa kabelki od zasilania. Czerwony to stałe zasilanie, a żółty to podtrzymanie pamięci. Jeśli masz zmienione radio z oryginalnego to na 95% w tym leży problem jeśli wszystko inne działa. No, ale dla pewności jak wyciągniesz radio to sprawdź miernikiem, na którym kablu masz stałe napięcie, a na którym tylko po kluczyku. Po czym podłącz tak by na czerwonym kablu od strony radia zasilanie było tylko po kluczyku, a na żółtym cały czas.

U mnie wiązka od radia pozwalała podłączyć te kable odwrotnie, razem lub normalnie bez cięcia i lutowania.

mephisto:
Problem Rozwiązany, wina był poluzowany przewód, mała poprawka i wszystko gra jak ta lala

kosmos2011:
Pamięć jest podłączona (napięcie występuje cały czas) w oryginalnej kostce radia M16-1 do pinu 16 i  zabezpieczona bezpiecznikiem 18 (10 A). Jednak jeśli byłby to bezpiecznik to inne rzeczy też by nie działały. http://www.newtonnet.co.uk/coupe/GK-HMA-WorkshopManual/frameindex.htm.

mephisto:
kosmos dzięki za wyczerpująca odpowiedz, problemik załatwiony,

[ Dodano: 2013-06-23, 08:42 ]
problem powrócił, radio się resetuje przy uruchamianiu auta, czy może to być wina akumulatora, może już jest dobity czy coś, auto kupiłem z wstawionym aku 60ah 540a, bo na obu kablach jest napięcie jak i na czerwonym tak i na zółtym, sprawdzałem miernikiem, póki auta nie uruchomi jest wszystko ok, nawet jak bez sprzęgła próbuje auto i tak nie odpali ale i tak resetuje radio i tylko je nic więcej wszystko działa prawidłowo

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej