Autor Wątek: [Accent X3] silniczek do wycieraczek  (Przeczytany 7855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hadmaxi

• Gość
[Accent X3] silniczek do wycieraczek
« dnia: 20 Czerwiec 2013, 13:43:25 »
ostatnimi czasy wycieraczki nie chcą w ogóle działać... początkowo chodziły po prostu wolniej obecnie wyjeżdżając z myjni parę dni temu chciałem zmyć wodę z przedniej szyby po czym ruch wycieraczek był śmiesznie powolny aż w końcu zablokowały się na środku szyby i nawet siłą nie chciały wrócić na swoje miejsce... czy ktoś wie może gdzie znajduje się ten silniczek ? pod maską a może gdzieś indziej ? a może to nie silniczek ? miał ktoś podobny problem ? zależy mi na tym bo teraz ten burzowy okres strach gdziekolwiek się ruszyć...

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwiec 2013, 14:04:55 »
Ja mam taki przypadek w moim accencie lc, gdy popchałem przełącznik od wycieraczek w górę (aby wymusić tylko jeden ruch wycieraczek) i odraz puszczałem, wycieraczki działały wolno, natomiast gdy przytrzymywałem dłużej, działały szybciej. Po wolnym działaniu (przełącznik w górę i od razu puszczenie), jak przełączyłem na pozycję jeden wycieraczek, również wolno działały, a gdy przytrzymałem dłużej w górę i potem włączyłem pozycję jeden to działały szybciej.
Być może tylko mój accent ma taki przypadek, ale przy ostatnich opadach deszczu takie coś właśnie zauważyłem.

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2013, 15:01:05 »
hadmaxi, zdemontuj podszybie (najpierw niestety ramiona wycieraczek) i zobacz dokąd prowadzi mechanizm. Nawet jak silniczka tam nie będzie (a raczej będzie) - to i tak warto przesmarować cały mechanizm skoro siłą nie mogłeś ich ruszyć (nawet przy nie działającym silniczku nie powinien on zablokować ramion).

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwiec 2013, 18:26:40 »
Trzeba będzie najpierw rozebrać mechanizm a potem przeczyścić i przesmarować tulejki. Przechodziłem to w poprzednim Accencie. Po zabiegu wycieraczki chodziły idealnie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwiec 2013, 19:36:29 »

hadmaxi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2013, 14:28:47 »
no właśnie wczoraj miałem chwilę zajrzałem i zlokalizowałem ten silniczek jest to faktycznie tam gdzie pokazałeś kosmos2011, znajdę wkrótce dłuższą chwilę postaram się tym zająć...
Dzięki za porade

[ Dodano: 2013-06-22, 14:40 ]
rozebrałem dzisiaj wszystko silniczek działa okazało się po odłączeniu od niego całego mechanizmu wycieraczek zawinił sam owy mechanizm który zapiekł sić poprostu okropnie żadną siłą nie mogłem tego rozruszać aż w końcu urwało się mocowanie także jest nie ciekawie ale zamówiłem już nowy który kosztuje bagatela 35zł hehehe :) nie wiem czy dam rade złożyć to spowrotem samemu bo nie jest to takie proste jak myślałem a no i faktycznie śruby które były tam od nowości pękają odrazu ;)

[ Dodano: 2013-06-27, 23:09 ]
sprawa zalatwiona a oprócz nowego mechanizmu jeszcze silniczek był spalony jak się okazało i robił zwarcie cały czas wybijając bezpiecznik... na całe szczęście udało się go naprawić unikając zakupu nowego no i wszystko do kupy poskładać i teraz wszystko śmiga jak nigdy przedtem :) pozdrawiam

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpień 2017, 14:41:27 »
Gdzie zakupiłeś swój mechanizm ? nie mogę nic znaleźć obecnie

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpień 2017, 15:05:30 »
[Usunięty] oznacza że odszedł od nas.

98200-25000, 90B0503 OYODO

http://e-autoparts.pl/cigna-wycieraczek-hyundai-p-2001581.html

Potrzebuję gumę która jest na łączeniu mechanizmu z silniczkiem.
.

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Wrzesień 2017, 18:50:29 »
Jak WD40 mi nie puści mechanizmu przez noc to mogę ci wysłać tylko nie wiem jeszcze jak tą gumę ściągnąć

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Wrzesień 2017, 11:18:22 »
Trzeba wypiąć przegub kulowy z silniczka ciągnąć za drążek.
.

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Wrzesień 2017, 13:24:12 »
Ja wyciągnąłem to zastanawiam się jak tą gumę ci ściągnąć