Autor Wątek: [Santa Fe SM] Ścina przednie opony po obu stronach (wew/zewn  (Przeczytany 19897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ozzyhw

• Gość
[Santa Fe SM] Ścina przednie opony po obu stronach (wew/zewn
« dnia: 18 Czerwiec 2013, 22:42:36 »
Witam.
Po 30000km opony przednie do wymiany - na brzegach prawie nie było bieżnika. Przy zakładaniu (kupiłem 4 nowe) była robiona cała geometria. Ścięte są zewnętrzne i wewnętrzne krawędzie obu przednich opon przy czym tylne wciąż wyglądają jak nówki.
Czy ktoś ma pomysł co jeszcze może być przyczyną (poza zbieżnością bo tą raczej wykluczam)?
Ma ktoś jakieś pomysły?

Offline albert

• Giełda
[Santa Fe SM] Ścina przednie opony po obu stronach (wew/zewn)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2013, 22:45:22 »
Zbyt niskie ciśnienie w oponach.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2013, 22:56:24 »
Nie. Ciśnienie takie jakie być powinno. Nie pisałem o tym bo wydawało mi się to oczywiste :-)

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2013, 22:56:37 »
hm. no tak. tego uczą na każdym kursie prawka. Tak jak napisał albert - kłąniają się podstawy eksploatacji opon. zbyt niskie ciśnienie - samochód opiera się na krawędziach opony (środek jest wklęśnięty), zbyt wysokie - samochód opiera się na środku opony (krawędzie są podniesione). Nie wiem, jakie masz przepisy w GB, ale jako czasowe rozwiązanie zamień przód z tyłem i utrzymuj ciśnienie zgodnie z instrukcją obsługi lub naklejką przy słupsku drzwi kierowcy.

[ Dodano: 2013-06-18, 22:57 ]
dopiszę - może masz opony jakiegoś producenta, który zaleca inne ciśnienie dla tego ciężaru samochodu.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2013, 23:01:13 »
Opony jednego producenta. Ciśnienie wg tabliczki. Przyczyna musi być inna. Opony piszczą przy ostrym skręcie (90st) nawet przy niskiej predkości (szczególnie dobrze to słychać na parkingach w marketach gdzie podłoże jest gładkie - takie jakby pomalowane farbą)
Co do przepisów takie jak w PL ale... jak dotąd żaden policjant mnie nigdy nie zatrzymał. Problem jedynie przy przeglądzie ale już kupiłem dwie używane opony na przód więc wszystko jest ok:-)

PS. Przy okazji jeśli już mowa o ciśnieniu. Myślałem już o tym żeby skoro ścina brzegi  dopompować na maxa i wtedy powinno raczej brać środek :-) ale to tak raczej w charakterze żarciku :-D

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2013, 20:26:36 »
na parkingach będzie piszczeć, bo to taka farba. Szczególnie jeżeli parking i opony są czyste.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2013, 21:44:11 »
Tak wiem że tam łatwo piszczy, chodziło mi raczej że wyjątkowo mocno piszczy. Napisałem o tym bo takie były moje spostrzeżenia, nie wiem czy ma to coś wspólnego z problemem.
Skoro na 100% wykluczam ciśnienie w oponach, na 95% geometrię to co pozostaje?

Nie napisałem o moich być może "kosmicznych" pomysłach bo nie chciałem niczego sugerować.
Myślałem o niewłaściwej pracy mostu. Takie wycieranie opon miało by chyba miejsce gdyby most był zablokowany ale czy to jest w ogóle możliwe?

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2013, 09:19:28 »
a może po prostu opony są złe? Może były przechowywane w niewłaściwy sposób i się odkształciły i dlatego zdarły się w nieodpowiednich miejscach? Jeżeli na brzegach nie ma bieżnika to znaczy, że opona źle pracuje a nie zawieszenie, mosty czy cokolwiek innego. Sprawdź ciśnienie na kilku różnych manometrach np. na różnych stacjach.

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2013, 16:29:54 »
Opony były wymieniane wszystkie 4 sztuki równocześnie, na nowe. Zresztą tylne są teraz w doskonałym stanie. Ciśnienie sprawdzane i to nie tylko przeze mnie ale i u gumiarzy więc raczej nieprawdopodobne żebyśmy wszyscy się mylili.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2013, 18:57:22 »

ozzyhw

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwiec 2013, 21:45:43 »
Może i zbieżność choć jak napisałem wcześniej przy wymianie opon była zrobiona pełna geometria. Warsztat jest znany i dobry (to już trzeci samochód w którym zmieniałem u nich opony).
Co do luzów to oczywiście wtedy też były sprawdzane, chłopaki tam są dosyć drobiazgowi więc raczej nie odpuścili by sobie wymiany czegokolwiek gdyby nie było ok.

Zawieszenie nie ma luzów, nic nie stuka wszystko ok (odpukać oby jak najdłużej) - tylko amorki z tyłu muszę zmienić ale nie znaczy to, że są już rozwalone - są lekko "spocone" jak powiedział diagnosta ale przegląd przeszedł (z zaleceniem żeby je w najbliższym czasie wymienić).

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę pisać. Chciałbym zwrócić uwagą że opony były ścięte symetrycznie względem siebie i symetrycznie względem środka opony (tzn bieżnik był ścięty dokładnie tak samo po wewnętrznej i zewnętrznej stronie opony oraz identycznie na lewej i prawej oponie)!
Przy czym z tyłu opony jak nówki!
Wyglądało to dokładnie jak bym cały czas jeździł na flakach :-) ale jeszcze raz powtarzam ciśnienie cały czas było w normie.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwiec 2013, 08:27:54 »
hymmm.... może opony nie takie:) nie do samochodów o takiej masie:)
z przodu jest trochę ciężej i każdy Santek wygląda jakby przednie opony miały za mało powietrza (był taki wątek już poruszany). Jakie konkretnie masz opony?

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwiec 2013, 09:53:03 »
jaclwapl, to może być najlepszy trop. Bo takie ścieranie nie jest normalne.
Swoją drogą o indeksie nośności i prędkości już niewiele osób pamięta... Przy osobówkach tego już nikt nie sprawdza (standard to nośność zwykle wystarczająca... ale dla aut o masie własnej ~1,2-1,5t... nie przy 2t i więcej, prędkość zwykle jest 180km/h lub więcej więc też zwykle nikt nie patrzy) rozmiar się zgadza więc "gumy" na koła ;-) Inna sprawa - im większe indeksy tym opona droższa.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwiec 2013, 10:43:36 »
barzuc, dokładnie tak jak piszesz. Chciałem kupić komplet oponek do samochodu i nawet miałem upatrzone już konkretne. Przytomny sprzedawca zapytał się do jakiego samochodu mają być to opony i polecił inne (ze względu właśnie na masę samochodu) - musiałem dopłacić 80 zł za sztukę ale dzięki temu nie mam żadnych problemów.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Ścina przednie opony po obu stronach (wew/
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwiec 2013, 16:19:29 »
Cytat: "ozzyhw"

Ma ktoś jakieś pomysły?

100% zbyt niskie ciśnienie w oponach. Santek jest dość ciężki i większość opon trzeba dmuchnąć (przód właśnie) o 0,2 - 0,3 bara mocniej, niż piszą na tabliczce. Ja mam około 2,5 bara z przodu i 2,3 z tyłu i jest OK.