Autor Wątek: Bagażnik do przewozu rowerów  (Przeczytany 2826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelbula

• Gość
Bagażnik do przewozu rowerów
« dnia: 27 Kwiecień 2009, 07:12:22 »
Witam,

Nosze się z zamiarem zamontowania do mojego Accenta bagażnika do przewozu rowerów.
Przewożone będa góra 2 szt. Prosze o pomoc w wyborze:

Pytania:
- jaki typ polecacie dachowy *na hak
- jak koszt
- doświadczenia z podobnych opracji
- liniki do aukcji, sklepów ewentualnie warsztatów gdzie można zamontować ( okolice Krakowa )

Dziękuje za pomoc.

xardas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2009, 13:39:15 »
Witam. Doświadczenia mojego qmpla są takie że nie wygodnie się z tym jeździ, samochód gorzej przyśpiesza (bo to zawsze jakiś opór i opływowość bryły auta jest mniejsza), dodatkowo więcej auto pali około 1 litr na 100km. Cena bagażnika plus, plus cena montażu, plus konsekwencje jego zamontowania są takie że nie opłaca się. Chyba że zajmujesz się jazdą rowerową zawodowo, wtedy to co napisałem Cię nie dotyczy. Dodatkowo jak nie zabierzesz ze sobą swojego roweru to ci go nie ukradną... :) Także wydaj na miejscu 8 zł i wypożycz rower na kilka godzin, a ci się opłaci i kasowo i nerwów mniej i jazda przyjemniejsza. Twój wybór, twoja sprawa

pawelts

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2009, 16:54:37 »
Witam!

ja posiadam bagażnik dachowy i jestem bardzo zadowolony, nie wyobrażam sobie go nie mieć , zimą sie przydaje do przewozu nart, desek, a latem używam do przewozu deski windsurfingowej (zresztą zawsze wygodniej przewieść coś gabarytowego na dachu ) . Niestety nie mam doświadczenia z rowerem , fakt na pewno auto spali więcej i gorzej przyspiesza ale coś kosztem czegoś.....jak dla mnie bagażnik musi być. Zresztą zawsze można ściągnąć/ założyć ...czynność trwa około 4 min :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2009, 20:28:46 »
Witam. Miałem przy Accencie bagażnik dachowy i z moimi bicyklami przemierzałem setki kilometrów. Co do przyśpieszenia czy większego zużycia paliwa, to rzecz względna, bo na długich trasach miałem niewiele większe zużycie paliwa, a przyśpieszanie do 120km/h odbywało się jeszcze w normie. Są natomiast inne wady, moim zdaniem dotkliwsze. Niestety po użyciu bagażnika zostaje ślad na dachu, drzwi ciężej się zamykają po jego zamontowaniu i wysoki poziom hałasu powietrza przepływającego między rowerami powyżej 90km/h ( gwizdy zaczynają się po przekroczeniu 70km/h ). Z racji tych mankamentów zastanowił bym się nad bagażnikiem montowanym do haka i pokrywy bagażnika ( przy 2 rowerach jest to bardzo dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę możliwość odkręcenia przednich kół i skrócenia długości rowerów tak, by nie wystawały poza obrys samochodu ). Rozwiązanie to jest zdecydowanie droższe, ale jeśli planujesz dłużej pojeździć tym samym modelem samochodu może okazać się słuszne ekonomicznie. Co do cen to jest duże ich zróżnicowanie w zależności od renomy firmy i materiałów z czego wykonany jest bagażnik. Trudno tutaj cokolwiek doradzić, bo są to zakupy epizodyczne i informacje dość szybko ulatują. Zaproponuję jednak byś przed zakupem udał się do jakiegoś sklepu z tego rodzaju asortymentem i sam ocenił jak takie konstrukcje wyglądają i jak są stabilne? Na koniec dodam tylko, że do Sonaty też zdecydowałem się na bagażnik dachowy z racji posiadanych już stojaków do rowerów pod ten typ mocowania ( jest to nowsze rozwiązanie bagażnika o konstrukcji samorozprężnej z aluminiowymi belkami i lepiej wyprofilowanymi poduszami przylegającymi do dachu, ale niestety łapy i tak uszkadzają jedną z uszczelek przy drzwiach, gdy zbyt mocno skręcimy bagażnik - co kiedyś niechcący uczyniłem :-/ ), poza tym niebawem będę miał 3 rowery na dachu. ;-) Pozdrawiam Igor.
P.S.
Cena mojego bagażnika kształtowała się na poziomie 350 PLN.

pawelts

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2009, 22:22:20 »
u mnie zamykanie drzwi działa normalnie, ale faktycznie u mnie też jest ślad mocowania bagażnika , też za mocno skręciłem.......

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwiecień 2009, 09:35:17 »
Być może to już się zmieniło ale z bagażnikiem montowanym na haku jest pewien prawny problem.
Otóż jest to klasyczna kwadratura koła. Bagażnik + rowery zasłonią nam tablice a tak jeździć nie można.
Nie można także przenieść tablicy na bagażnik. Słyszałem, że ma być możliwość wydawania 3 tablicy ale czy już to obowiązuje to nie wiem.
Ps. Nie czepiam się, po prostu informuję.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2009, 13:35:21 »
Cytat: "k7s5a2"
Nie czepiam się, po prostu informuję.

Witam ponownie. Bardzo dobrze że poruszyłeś ten aspekt, bo faktycznie tutaj jest problem. Z drugiej strony zbyt wysokie mocowanie rowerów ( tak by była widoczna tylna tablica rejestracyjna ) na tego typu bagażniku mija się z celem. Wygląda na to, że szla przechyla się jednak na rzecz bagażnika dachowego. Pozdrawiam Igor.