Autor Wątek: [Santa Fe SM] Wymiana kokpitu SFe 2002r.  (Przeczytany 4888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kpac

• Gość
[Santa Fe SM] Wymiana kokpitu SFe 2002r.
« dnia: 15 Czerwiec 2013, 20:59:00 »
Witam,
Zaszła konieczność wymiany kokpitu w Santa Fe (rocznik 2002). Na razie nie znam firmy, która miałaby ochotę zająć się tym tematem... nie wiem więc nawet jaki to koszt.
Osobna sprawa to dostępność używanych kokpitów - przeszukałem chyba cały internet i znalazłem 2 sklepy, które jednak wyświetlały nieaktualne zdjęcia a towaru od dawna nie ma... Jedyny jaki znalazłem był niestety w beżowym kolorze a mój jest grafitowy...
I jeszcze jedno - chodzi o wymianę razem z poduszkami.

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2013, 22:49:59 »
Kolego kpac, bardzo słabo szukałeś ;-). Na szybko w popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem ich ~20 (słowa kluczowe: hyundai santa fe deska). Szare, czarne, z drewnem, przed liftem, po lifcie.... do wyboru do koloru. ceny tez w pełnym zakresie :-) Resztę elementów też znajdziesz (poduszki, blendy, itp).
Do tego masz giełdy z częściami, szroty i inne takie przybytki... na prawdę nie jest tak strasznie. Chyba, że ograniczasz się do 20km od domu - to wtedy faktycznie możesz mieć problem.
A zmienić możesz też sam - to nie jest fizyka kwantowa, tak na prawdę może zrobić to każdy mechanik, któremu będzie się tylko chciało (bo wywalić odłączyć a potem podłączyć trzeba prawie wszystko co na desce siedzi). O to, że poduszki wywalą "przez przypadek" - rozumiem, że nie musisz się martwić.
Nie wiem tylko czy po włożeniu nowych poduszek nie będziesz musiał jechać do serwisu żeby je uzbroić.

kpac

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2013, 09:44:27 »
Dzięki barzuc, też początkowo myślałem, że jest tak różowo, dopóki nie ograniczyłem poszukiwań do mojego modelu.
No i nie przekonałeś mnie do samodzielnej wymiany poduszek  ;-)

barzuc

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwiec 2013, 22:18:16 »
kpac, chyba do końca nie zrozumiałem :-)
Desek rozdzielczych / kokpitów nie brakuje (owszem wybór nie jest jak do innych popularnych w PL aut), ale coś na pewno się znajdzie. Nie wiem co masz na myśli "model" bo jako "Santa Fe" - wybór jakiś jest. Kolor też... chyba że szukasz pod jakąś specjalną wersję wykończenia :) Nie chce mi się wierzyć żeby deski rozdzielcze różniły się od siebie w tej samej wersji kolorystycznej w tym samym roczniku (pomijam wersje przed/po lifcie wychodzące w jednym roku) np. w zależności od silnika czy czegoś innego :-) Takie postępowanie byłoby dla producenta ekonomicznie nieuzasadnione :-) Deska zwykle jest jedna do trzech.... do tego 2-3 wersje wykończenia detali (nawiewy, centralny panel itp... zwykła, chrom, drewno, czy co tam jeszcze)... Wnętrze to już tylko kombinacje :)

A co do poduszek - z Twojego postu zrozumiałem, że masz już "wywalone" / nie działające. Sama wymiana też nie jest tragedią - trzeba tylko pamiętać żeby je rozbroić (kiedyś wystarczało odłączenie aku i odczekanie odpowiedniego czasu... jak jest w SF niestety nie wiem). Procedura deaktywacji poduszek była opisywana nawet w książkach z cyklu "sam naprawiam" np. przy okazji demontażu kierownicy :)

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2013, 07:35:19 »
Cytat: "barzuc"
. Nie wiem co masz na myśli "model" bo jako "Santa Fe" -

To chyba dość oczywisty skrót myślowy. Santa Fe masz 3 różne "modele": I gen to SM, II - CM i III - DM. Pewnie o to chodziło.

W wersji SM jest jeden typ kokpitu czy to przed czy po lifcie. Roznice sa w zegarach i konsoli srodkowej.

kpac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwiec 2013, 09:09:24 »
Zauważyłem, że pomiędzy 2002 i 2003 jest różnica w budowie wnętrza schowka; inny jest np. filtr kabinowy, który znajduje się za schowkiem.