Autor Wątek: [Santa Fe SM] Luz na zaworach  (Przeczytany 5004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wydminianin

• Giełda
[Santa Fe SM] Luz na zaworach
« dnia: 15 Czerwiec 2013, 18:21:25 »
Mam takie pytanie odnośnie regulacji luzu zaworowego w moim santku. Gdzieś w przepastnych czeluściach internetu wyczytałem kiedyś, że w silnikach 2,7 nie ma hydraulicznej regulacji luzu na zaworach, tylko trzeba to robić ręcznie co jakiś czas, natomiast w instrukcji obsługi jest napisane, że jest hydrauliczna regulacja. Czy ktoś może mi to w jasny i czytelny sposób wytłumaczyć? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwiec 2014, 11:20:40 »
Odgrzebuję:)
Wie ktoś coś na ten temat? bo mi się wydaje, że trochę klekocze na zimnym silniku. Może to właśnie kwestia regulacji.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwiec 2014, 14:26:56 »
Hydraulika. Może kiepski olej, może już wyśmigane popychacze i regeneracja/czyszczenie lub wymiana. Możesz poszukać jako "lifters".

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2014, 08:38:35 »
Dzięki wielkie...

Jak trzeba wymienić to wymieniać wszystkie 24 czy wystarczy te "klepiące"?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec 2014, 13:45:06 »
Jeśli w ogóle trzeba wymieniać... na Youtube jak sobie poszukasz jest nawet pokazane jak wyczyścić i przywrócić poprawne działanie. Jeśli te popychacze klepią to nie warto zwlekać z przyjrzeniem się problemowi, bo wałki mogą dostać po krzywkach i wtedy koszt rośnie o wałki - tu już tylko wymiana.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwiec 2014, 13:10:07 »
Przejechałem wczoraj ok 100 km. I dziś rano przestało klepać... możliwe, że się jakoś zapiekły i teraz już są sprawne? wcześniej samochód stał trochę dłużej nieużywany więc może to to? Będę monitorował...

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwiec 2014, 14:09:05 »
Jak było zimniej też czasem słyszałem poklepywanie na zimnym, potem przechodzi i nie wiem nawet co to, ale nie brzmi u mnie jak popychacze. W każdym razie wbrew opiniom, że ten silnik nie wymaga super oleju - chyba jednak jestem zdania, że wymaga porządnego mazidła.