Autor Wątek: [Accent LC] Coś drży w okolicach deski rozdzielczej.  (Przeczytany 20176 razy)

Java

• Gość
[Accent LC] Coś drży w okolicach deski rozdzielczej.
« dnia: 08 Styczeń 2012, 14:52:33 »
witam, mam taki problem ze cos drzy w okolicach deski rozdzielczej, mniej wiecej na srodku, blisko szyby. Gdy na niskich obrotach dodam gazu, drganie ustaje na wyzszych obrotach, ale jak hamuje silnikiem znowu powraca. pomozcie.

edit: edycja tematu

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2012, 15:00:49 »
wiem, że to głupie co napisze, a nie masz jakiegoś schowka tam gdzieś w okolicy, w którym dynda jakaś śrubka albo coś co powoduje ten dźwięk ?:D

adrian9001

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Styczeń 2012, 15:05:38 »
Ja tak miałem w i20 "identico problem" a okazało się że to wsteczne drgało.

Java

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Styczeń 2012, 15:15:36 »
Kurako, nie nie, bez przesady.;p ani schowek ani lusterko nie drzy wlasnie, tak jak by cos pod deska rozdzielcza drzalo ale rozebralem ten tunel gdzie radio i nawiewy, odpalilem i bylo slychac tylko nie wiadomo dokladnie skad, moze nawet to z komory silnika lub tam gdzes pod wycieraczkami.;/

adrian9001

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Styczeń 2012, 15:27:38 »
A podszybie Ci nie lata na spinkach?

Java

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Styczeń 2012, 15:57:55 »
tez wlasnie nie, przykrecilem srubami, chyba ze sprobuje odkrecic je calkiem i wtedy zobaczyc.

Artur

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Styczeń 2012, 16:00:38 »
a czy podczas tych drgań próbowałeś docisnąć panel środkowy, w okolicy nawiewu ? u mnie właśnie ten panel lekko drgał bądź coś co było do niego podłączone, problem znikł po dociśnięciu

Java

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń 2012, 16:12:14 »
deske dociskalem ale panelu nie, musialbym sprobowac.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Styczeń 2012, 23:03:34 »
może coś na zaczepach sie trzęsie

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Styczeń 2012, 22:55:33 »
hmm, może to pomoże - w moim matrixie też 'coś' drgało. dźwięk dochodził z środka deski - myślałem, że może linka od obrotomierza jest gdzieś luźno poprowadzona, bo efekt był taki, że jak dodałem gazu to drgania ustępowały. tylko na luzie tak jakoś dziwnie terkotał. kolega z forum podpowiedział mi, że to podgrzewacz do płynu chłodzącego, który jest przymocowany do grodzi oddzielającej komorę silnika od wnętrza auta. i faktycznie okazało się, że ten element był poluzowany i drgał. dokręcenie go spowodowało, że drgania ustąpiły, a wcześniej rozkręciłem pół deski bo myślałem, że to może coś wewnątrz pojazdu jest nie tak a głowę bym sobie dał odciąć, że to coś w kabinie drga.
niestety nie pomogę co do kwestii, co może być przymocowane do grodzi w accencie.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-01-22, 23:00 ]
Na pewno jest to cenna informacja. Dzięki :)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Styczeń 2012, 00:01:23 »
U mnie też coś wpada w rezonans i drży tak jakby pod deską. Na pewno nie jest to podszybie ani lusterko. Nie wiem skąd ten dźwięk dochodzi - jak się zrobi cieplej będę kontynuował poszukiwania.
Możesz wrzucić nagranie tego dźwięku? Być może mamy podobny problem.

Jak znajdę trochę czasu to wrzucę nagranie jak to u mnie wygląda - gdzieś to mam na dysku ale teraz nie mogę tego poszukać bo czas mnie goni ;)

Java

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Styczeń 2012, 23:06:29 »
a gdzie dokladnie jest ten podgrzewacz plynu chlodzacego? gdzies pod deska czy w komorze silnika?

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Styczeń 2012, 08:48:28 »
Cytat: "Java"
a gdzie dokladnie jest ten podgrzewacz plynu chlodzacego? gdzies pod deska czy w komorze silnika?

W komorze silnika na ścianie grodziowej, ale to u mnie tak wygląda. nie wiem co jest przymocowane d tej ściany w accencie.

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Styczeń 2012, 18:58:44 »
Cytat: "Java"

Najprawdopodobniej nigdzie. Fabrycznie nie było coś takiego montowane w naszych Accentach.

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Styczeń 2012, 22:15:45 »
Kurcze, u mnie tez było słychać taką jakby wibrację deski rozdzielczej, aż do momentu kiedy zauważyłem że pękła. Sprawdź, czy wszystkie mocowania są całe, może w którymś miejscu źle dolega.Po za tym, plastiki (zwłaszcza słabej jakości) czasem zaczynają trzeszczeć, skrzypieć i wibrować.Też ma swoje lata.