Autor Wątek: [Lantra J1] Wchodzenie na wysokie obroty po wciśnięciu sprzę  (Przeczytany 4490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bubson

• Gość
Witam.

Ostatnio moja Landrynka zaczęła szaleć. Otóż podczas jazdy nagle czuć lekkie szarpnięcie i wciskając sprzęgło auto wchodzi na bardzo wysokie obroty (tak do 4tysiecy), puszczając sprzęgło jeżdże jak na tempomacie (nie musze wciskac gazu). Trzymanie obrotów trwa dłuższą chwile. Jeśli gasze auto w tym stanie, to później ciężko jest je odpalić a wkoło czuć benzyne.

W internecie znalazłem porade aby wymienić czujnik temperatury, czy to jest dobry trop?

Lookas

• Gość
[Lantra J1] Wchodzenie na wysokie obroty po wciśnięciu sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2013, 01:12:11 »
dobry elektronik, a na pewno nie najgorszy pomierzy wszystkie czujniki
 i powie co i jak. moze byc np czujnik polozenia przepustnicy...
jak wchodzi na 4 tys to nie jest cz. temp.
pzdr

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2013, 15:12:42 »
Zblokowana linka gazu lub zblokowana przepustnica albo czujnik TPS.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2013, 20:58:12 »
witam podepne się pod temat, otóż zauważyłem dziwne zachowanie moje elantry, otóż wszystko zależne jest od temperatury zewnętrzej, dzisiaj rano jak ją dopaliłem na dworze było 24 C auto weszło mi na 3 tyś obrotów i tak trawło około 50 sekud później wszystko ok, w dzień odpalałem i wszystko ok, następnie zauważyłem że jak ją odaple i troszeczkę pochodzi i ją zgasze i ponownie odpale dzieje się dokłądnie to samo, zauważyłem to na lekko nagrzanym silniku.
Pomóżcie co to może być czy to normalne. Czytałem kiedyś o dogrzewanym katalizatorze, że ten proces się uruchamia jak jest około 16 C i auto nagrzane jest od słońc.