Autor Wątek: [ix35 EL] Gradobicie  (Przeczytany 14354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marbrzozk

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« dnia: 12 Czerwiec 2013, 18:32:47 »
Witam
Przytrafiła mi się przykra rzecz - żona pojechała w pechowe miejsce gdzie przeszła burza z gradem wielkości kurzych jaj. Skutek jest taki iż większość elementów karoserii (poza zderzakami, lewymi przednimi drzwiami  i tylną klapą) ma wgniecenia - najwięcej oczywiście na dachu i na masce). Lakier jest nieuszkodzony, całe są szyby i lampy. Łącznie wgnieceń jest  na pewno więcej niż 100 - trudno dokładnie policzyć, jedne głębsze, drugie płytsze. Teraz pytanie - jak wygląda w takim przypadku naprawa tych uszkodzeń - mam oczywiście AC (czekam na rzeczoznawcę) - samochód ma niecałe pięć miesięcy. Możliwa jest naprawa tak aby nie pozostało śladu bez żadnego szpachlowania itd. Niektóre elementy pewnie można wymienić (choć nie wiem jak z lakierowaniem) ale np. dach jest strasznie zmasakrowany. Miał ktoś podobny przypadek?
Pozdrawiam

mua

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2013, 18:48:06 »
Cześć, znajomy miał podobną sytuację można bez problemu wyciągnąć takie wgniecenia bez niszczenia lakieru. Mam kontakt do faceta w krakowie który zajmuje się wyciąganiem wgnieceń bez niszczenia lakieru to możesz sobie zadzwonić bo widze, że jesteś z trzebini. Jak coś to napisz na priv to prześlę Ci numer

marbrzozk

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2013, 19:33:48 »
Poczekam jeszcze co powie ubezpieczyciel i może skorzystam.
Druga sprawa - czy mogę takie szkody naprawiać poza aso nie tracąc gwarancji?

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwiec 2013, 21:00:07 »
Witam.

Marbrzozk, szczerze współczuję. Mi ostatnio też grad oklepał i20, ale na całe szczęście nie był tak duży. No i udało mi się chociaż na dach złapaną na prędko derkę rzucić. Tak jak piszesz, poczekaj na rzeczoznawcę. Maskę zawsze można wymienić na nową. Reszta, tak jak pisze mua. W Auto Świat lub Motorze był swojego czasu artykuł o tego typu naprawach. Jeśli zrobią to profesjonalnie i da się wszystkie wgniecenia wyciągnąć, to nic nie będzie widać  ;-)

W kwestii naprawy w nieautoryzowanym serwisie, to jeśli ASO zaakceptuje sposób naprawy (wyciąganie) i zgodzi się na przeprowadzenie tej naprawy, to gwarancji nie stracisz. Pytanie tylko, czy się zgodzą. Zapytać zawsze można.

Pozdrawiam.

mua

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2013, 23:02:38 »
Co do rzeczoznawcy jego opinia może być różna. Jeżeli okaże się negatywna z doświadczenia wiem, że warto udać się do kancelarii, która zajmuje się walczeniem o odszkodowania. Da się znaleźć kancelarie, które zapoznają się ze sprawą za darmo, a następnie biorą procent od odszkodowania.

Dowiedz się, bo może Ci to ułatwić życie :).

vqsoft

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwiec 2013, 12:23:53 »
temat ostatnio poruszany na innym forum, tam ASO samo zaproponowało taką naprawe  - ściagali jakiegoś fachowca.
Nie baw sie w inną naprawę inwazyjną..

Robert

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwiec 2013, 10:18:56 »
Bardzo bym chciał poznać opinie rzeczoznawcy.Napisz kolego co powiedział jak juz bedzie po jego wizycie.

marbrzozk

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2013, 15:23:59 »
Według wyceny jaką dostalem od ubezpieczyciela koszt naprawy wyniesie ponad 5000 zł w tym min. wymiana maski i lakierowanie dachu (tego akurat nie do końca rozumiem). Zobaczymy co dalej.

Offline Slay75

• Giełda
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2013, 19:08:32 »
Cytat: "marbrzozk"
lakierowanie dachu (tego akurat nie do końca rozumiem).

Wgłębienia wypełnią szpachlą?

barzuc

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2013, 20:15:07 »
Cytat: "Slay75"

:roll:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

rekin323

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwiec 2013, 12:22:42 »
Z doświadczenia wiem ze lakierowanie dachu nie jest technologią naprawy aut po gradobiciu niech ten serwis sprawdzi w katalogu części czy jest element poszycie dachu o ile jest to jedyny skuteczny sposób to rozebranie tapicerki wycięcie dachu i wstawienie zgrzewa się i klei, sposób naprawy znany znajomemu spadło na auto buteka czy 2 bodajże z 6 piętra na maskę szybę i dach naprawa ok 15000zł

zomol

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwiec 2013, 06:17:48 »
Cytat: "Slay75"

Wyklepią od środka na na wierzch kilo szpachli bo przecież w ASO pracują najlepsi  :-P

Offline jacek2

• Giełda
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwiec 2013, 09:46:00 »
słyszałem gdzieś o metodzie wyciągania wgłębień poprzez stosowanie silnego magnesu. Ale zbyt dużej wiedzy na ten temat nie posiadam... :-(

klemens

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwiec 2013, 22:19:24 »
To wyciąganie to bardziej teoria. Czasem uda się bez śladu ale to zabawa z 1 czy 2 wgnieceniami. Ale nie z 100 czy więcej.

Robert

• Gość
[ix35 EL] Gradobicie
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwiec 2013, 11:42:00 »
A co sadzicie o plandekach przeciwgradowych? Ostatnio sporo sie tego pojawiło. Nie porysuje to lakieru? Mam garaz co prawda ale na działce nima a sobota - niedziela tam siedze.W wakacje tez kilka wyjazdów.Dziadostwo czy warto przemysleć?